Galaksija Andromeda ipak nije veća od Mlečnog puta

Andromeda, za koju smo do sada mislili da je oko 3 puta veća od Mlečnog puta, ipak ima masu približno istu kao naša galaksija. Ovo značajno menja naše razumevanje Lokalne grupe, galaktičkog jata čiji smo deo, kao i scenario konačnog sudara ova dva galaktička diva čije spajanje očekujemo kroz nekoliko milijardi godina

Andromeda i Mlečni put pre spajanja
Credit: ICRAR

Poznato je da su naš galaktički sused, spiralna galaksija Andromeda, i Mlečni put, u kom se nalazi Sunčev sistem, već dugo u veoma sporom ali strastvenom plesu koji će neminovno kulminirati zagrljajem.

Međutim, ono što smo do sada mislili da znamo o Andromedi – da je nekoliko puta masivnija od našeg Mlečnog puta – izgleda da više nije slučaj. Novo istraživanje nalazi da su dve susedne galaksije otprilike iste veličine.

Studija objavljena ovog februara u naučnom žurnalu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society je pokazala da Andromeda zapravo ima masu oko 800 milijardi puta veću od Sunca, što je izjednačava sa našom galaksijom. Nova tehnika za određivanje mase je zasnovana na brzini koja je potrebna da se galaksija napusti.

„Kada se raketa lansira u svemir, ona se kreće brzinom od 11 km/s, kako bi pobegla Zemljinom gravitacionom uticaju“, rekao je u izjavi astrofizičar Prajval Kafle sa Univerziteta zapadne Australije, vodeći autor studije.

„Naša domaća galaksija, Mlečni put, je preko bilion puta teža od naše majušne planete Zemlje. Da bismo pobegli njegovoj gravitaciji, morali bismo da lansiramo pri brzini od 550 km/s. Koristili smo ovu tehniku za računanje mase Andromede“, rekao je dr Kafle.

 

Andromeda i Mlečni put tokom spajanja
Credit: ICRAR

Sasvim je moguće i to da su prethodna istraživanja precenila količinu tamne materije u Andromedi. Nevidljiva supstanca, koja čini većinu mase u našem univerzumu, nalazi se prvenstveno u galaksijama. Naučnici smatraju da tamna materija deluje kao lepak koji drži vidljivu masu – prevashodno zvezde – na okupu.

Autori studije su analizirali orbite zvezda velikih brzina u Andromedi, i na osnovu toga zaključili da ova galaksija sadrži svega oko trećine količine tamne materije u poređenju sa prethodnim saznanjima.

Andromeda i Mlečni put su dve dominantne galaksije u našem galaktičkom jatu koje zovemo Lokalno jato, ili Lokalna grupa. Međutim, do sada smo mislili da je Andromeda naša starija sestra, veća od nas 2 ili 3 puta. To više nije slučaj, i sada znamo da su dve susedne galaksije približno iste veličine.

Novi zaključci značajno menjaju naše razumevanje Lokalnog jata. Takođe, novi odnos veličina znači i da su potrebne nove simulacije i novi pogled na spajanje dvaju galaksija.

 

Animacija koja prikazuje spajanje Andromede i Mlečnog puta

Simulacija: Prof Chris power (ICRAR-UWA), Dr Alex Hobbs (ETH Zurich), Prof Justin Reid (University of Surrey), Dr Dave Cole (University of Central Lancashire), the Theoretical Astrophysics Group at the University of Leicester.
Video produkcija: Pete Wheeler, ICRAR.


Privučene strahovitim gravitacionim silama ovako masivnih tela, Andromeda i Mlečni put će se kroz nekih 5 milijardi godina spojiti u jednu džinovsku galaksiju. Ovakvi scenariji nisu kosmička  nesvakidašnjica. Svemirski teleskop Habl je imao priliku da fotografiše mnoge galaksije našeg kosmosa u raznim fazama procesa spajanja.

Ipak, ono što nas čeka za nekoliko milijardi godina, izgledaće drugačije nego što smo do sada mislili. Umesto očekivanog scenarija u kom bi Andromeda u potpunosti progutala Mlečni put, sada imamo sliku u kojoj se dva ravnopravna kosmička diva sudaraju na sasvim drugi način. Autori studije pozivaju na kreiranje novih simulacija koje bi nam bliže demonstrirale ovaj spektakl.

Andromeda je spiralna galaksija koja se nalazi na svega 2.5 miliona svetlosnih godina od nas. Tokom vedrih noći, vidljiva je golim okom na nebu. Nalazi se u sazvežđu Andromede, po kom je i dobila ime.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *