NASA otkazala istorijsku žensku svemirsku šetnju

NASA je otkazala prvu, istorijsku svemirsku šetnju u kojoj su članice tima isključivo žene, zbog nedostatka svemirskih odela u ženskim veličinama. Javnost je razočarana zbog uskraćenosti za ovako inspirativan događaj, ali razlog za otkazivanje je bezbednost astronauta

Astronautkinja Kristina Koč (sredina) pomaže astronautu Niku Hogu (levo) i astronautkinji En Meklejn (desno) u njihovoj pripremi za svemirsku šetnju 22. marta. Šetnja je trajala 6 sati i 39 minuta, tokom kojih su astronauti započeli proces ugradnje novih baterija na solarne panele Međunarodne svemirske stanice
Foto: NASA

Nasina pompezno najavljivana misija koja je trebalo da uđe u istoriju kao prva svemirska šetnja u kojoj je tim sastavljen samo od žena, ipak se neće desiti. Misija je otkazana delom zbog nedostatka svemirskih odela koja odgovaraju ženama. Jedna astronautkinja je ustupila mesto u šetnji svom muškom kolegi.

Nasa je za period od samo 21 dan isplanirala 3 misije koje uključuju napuštanje bezbednosti Međunarodne svemirske stanice i popravku hardvera u otvorenom svemiru. Prva misija je uspešno sprovedena 22. marta, pri čemu su astronauti Nik Hog i En Meklejn duže od 6 sati u vakuumu svemira instalirali moćne litijum-jonske baterije na jedan od parova solarnih panela koji stanicu opskrbljuju preko potrebnom energijom.

Druga misija, na kojoj bi instalacija baterija trebalo da bude završena, je zakazana za 29. mart, i u njoj je trebalo da učestvuju astronautkinje En Meklejn i Kristina Koč. Međutim, kada se Meklejn vratila sa prve šetnje, zaključila je da je za nju i za uspeh misije najoptimalnije da ne nastavi da nosi svemirsko odelo veličine L, koje je nosila prethodni put, već da pređe na M. Kako je i Koč od starta planirala da nosi M, nastao je problem. Na MSS-u jednostavno nema spremnih odela u istoj veličini za obe žene.

Nasa je ovaj problem rešila pragmatično – menjanjem rasporeda astronauta, i rasparivanjem Koč i Meklejn za narednu misiju, kako bi obe mogle nositi M odelo, ali u različitim instancama.

Drugu svemirsku šetnju, zakazanu za 29. mart, izvešće Nik Hog i Kristina Koč. Poslednju, planiranu za 8. april, izvešće En Meklejn i kanadski astronaut Dejvid Sent-Žak. Precizni zadaci za ovu misiju biće formulisani tek po završetku druge šetnje.

Javnost je razočarana otkazivanjem ove istorijske misije, naročito zbog toga što se razlog čini kao propust koji je morao biti preventivno sprečen, imajući u vidu precizno planiranje misija ovakve prirode. Od ukupno 214 svemirskih šetnji sprovedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, En Meklejn je postala tek trinaesta žena koja je izvela ovako nešto. Kristina Koč će 29. marta postati četrnaesta.

Videti dve žene kako samostalno šetaju svemirom i rade zadatke koji su istorijski i tradicionalno vezivani gotovo uvek za muškarce, bilo bi neopisivo inspirativno za mnogo ljudi širom planete.

Međutim, važno je razumeti i okolnosti iza ovakve odluke. Naime, Nasina svemirska odela ne dolaze cela u jednoj veličini. Svaki pojedinačni segment – torzo, donji deo, rukavice, čizme, kacige – dolaze u različitim veličinama, i ti segmenti se onda ukapaju spram potreba astronauta koji ih nosi.

Problematični deo odela u ovom slučaju je torzo – ono što bismo nazvali gornjim delom. Meklejn je na Zemlji za svoju svemirsku šetnju trenirala i u M i u L veličini torza, dok je Koč trenirala samo u M. Tokom treninga i simulacija pre polaska u svemir, Meklejn se odlučila za veće odelo, i na prvoj misiji je nosila segment torza u veličini L.

Međutim, nakon svoje prve svemirske šetnje, zaključila je da joj trenutno ipak više odgovara M. Ali, na stanici je postojalo samo jedno spremno odelo sa M veličinom gornjeg dela, i bilo je rezervisano za Koč.

Telesne promene su česta pojava tokom boravka u mikrogravitaciji Međunarodne svemirske stanice. Astronauti gube mišićnu masu, ali je uobičajeno i da dobiju na visini, zbog toga što se kičmena moždina u odsustvu gravitacije rasteže. Meklejn je nedavno tvitovala da je dobila 5 cm visine od kad je stigla na MSS, tako da nije neobično što su joj se promenili parametri za odelo.

S obzirom na to da je potrebna značajna količina vremena kako bi se segmenti odela uklopili, i kako bi se finalno odelo testiralo, kontrola misije je odlučila da se to ne može izvesti do petka, za kad je zakazana druga šetnja. Rešenje je bilo razdvajanje timova, kako bi se obema ženama omogućilo da nose odelo koje im odgovara.

Nasa je u svom saopštenju naglasila da problem nije u nedostatku veličina odela za žene, jer kako kažu – na stanici postoje dva M odela. Problem je u tome što drugi M segment ne može biti spreman na vreme.

Svemirska odela su sofisticirana tehnologija, i čine jedinu barijeru između astronauta i smrtonosnog vakuuma svemira, te Nasa ne želi da rizikuje potencijalne probleme time što će poslati astronaute napolje u neadekvatnoj veličini.

S obzirom na gabarit i glomaznost odela, a pritom na poslove koji zahtevaju finu motoriku dok su astronauti u njima, adekvatna veličina je ključ kako za udobnost, tako i za bezbednost astronauta.

Važno je i naglasiti da svemirska šetnja u pitanju nije planirana kao ženska. Okolnosti su učinile da se dve astronautkinje nađu na MSS-u u isto vreme, i da obe budu najbolji kandidati za datu misiju.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *