Kosmodrom je žurnal o popularnoj nauci, mesto za okupljanje ljubitelja iste i portal do fantastičnog sveta nauke i naučnih otkrića. Fokus Kosmodroma su naučnopopularni, autorski tekstovi kvalitetnog sadržaja i temeljno proverenih informacija, sa željom da će probuditi interesovanje za nauku i pokrenuti diskusiju u našoj online zajednici.

Urednica Kosmodroma je Nevena Grubač, naučna novinarka iz Srbije. Kao pasionirani astronom amater, počela je volonterski da promoviše nauku u Astronomskom društvu Ruđer Bošković, gostujući širom zemlje sa mobilnim planetarijumom Društva astronoma Srbije. Nešto kasnije, kao predavač i vođa projekta “Mobilni planetarijum” Centra za promociju nauke (CPN), obišla je čitav region i donela planetarijumske projekcije u nebrojeno mnogo škola i lokalnih zajednica.

Ubrzo je postala organizatorka izuzetno uspešne serije CPN naučnopopularnih tribina u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, koje je redovno posećivalo po više stotina gledalaca. Fokus karijere je zatim usmerila na naučno novinarstvo, i postala izvršna urednica Elementarijuma, naučnopopularnog portala CPN-a, a onda i zamenica glavnog i odgovornog urednika časopisa Elementi, prvog regionalnog ilustrovanog časopisa za promociju nauke. Dobitnica je stipendije Međunarodne asocijacije naučnih novinara. Danas je freelance naučna novinarka, i urednica Kosmodroma.

Dobrodošli na Kosmodrom – platformu za lansiranje znanja i ideja.

 

Letnja škola astronomije u organizaciji Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda, Vidojevica, 2011.
Foto: Lična arhiva

Reč urednice:

Kosmodrom je porinut 9. novembra 2018. godine, na rođendan jednog od najvećih popularizatora nauke koji su živeli, Karla Segana, i kao svojevrsni omaž njemu; ali nastao je mnogo ranije. Klica ideje o naučnopopularnoj platformi sa tekstovima visokog kvaliteta i fokusom na temeljno istražene i kredibilne informacije javila se pre više od 8 godina, kada sam prisustvovala prvom beogradskom TEDx događaju.

Slušajući neke od najuspešnijih i najperspektivnijih naučnika i promotera nauke iz naše zemlje, bila sam zauvek promenjena idejom o komuniciranju nauke. Sa velikom toplinom se sećam kako su strast, entuzijazam i grozničava rešenost dobili oblik misli koja me od tog dana više nije napustila: ovo će biti moj poziv.

I zaista, godinama kasnije, iza mene je nemalo iskustvo koje sam stekla baveći se naučnom komunikacijom: što kroz planetarijumske projekcije, naučnopopularne radionice, organizovanje tribina i panela, prisustvovanje velikim svetskim konferencijama o promociji nauke… ali nadasve kroz istraživanje svoje najveće profesionalne pasije – naučnopopularnog novinarstva.

To iskustvo sam rešila da ugradim u Kosmodrom, mesto na kom će se o nauci pričati i pisati jezikom koji svako može da razume, gde će se iskra ljubavi ka nauci naći kompresovana u svakom slovu, čekajući i želeći da je neki par očiju budućeg astrofizičara ili genetičara pročita, zapali i da je više nikada ne ugasi. Neskromna želja, svakako, ali iskrena.

Hvala svakom ko je svratio na Kosmodrom i podelio strast ka uzbudljivim naučnim dostignućima, svakom ko je sa nama putovao do obližnjih galaksija ili iskopavao fosile odavno zaboravljenog života. Drago mi je što ste ovde.

Nevena Grubač,
osnivač i urednica Kosmodroma