SpaceX uspešno lansirao na Mesec privatni izraelski lender

Doba privatnih kompanija u svemiru je stiglo. SpaceX je svojom višenamenskom raketom Falcon 9 na Mesec poslao lender koji je projektovala izraelska neprofitna organizacija

Foto: Print screen sa videa tokom lansiranja

SpaceX je rano jutros uspešno lansirao svoju višenamensku raketu Falcon 9, koja je na Mesec ponela prvi izraelski lender – letelicu koja će pokušati da meko sleti na površinu našeg prirodnog satelita – kao i indonezijski komunikacioni satelit.

Raketa je poletela u 2:45 ujutru po našem vremenu, sa Kejp Kanaveral kosmodroma na Floridi.

Nakon što je uspešno transportovao svoj tovar u orbitu, prvi stepen rakete Falcon 9 se vratio na Zemlju, i sleteo na brod nosač pod imenom Of Course I Still Love You, što u prevodu znači “naravno da te još uvek volim”.

Ime broda se poigrava sa prirodom svemirskog putovanja koje SpaceX praktikuje: ova privatna kompanija svoj biznis zasniva na vozilima koja se mogu upotrebiti više puta, i vratiti nazad na Zemlju, što dramatično smanjuje troškove svakog pojedinačnog lansiranja. Falcon 9 je, zaključno sa današnjom misijom, uspešno odigrao ulogu svemirskog dostavljača po treći put.

Mada je komunikacioni satelit koji je Indonezija na iznajmljenoj raketi poslala u orbitu bio primarni tovar misije, favorit današnjeg dana je definitivno mali izraelski lender – sekundarni tovar na SpaceX raketi koji se zaleteo pravo u istoriju.

Za Izrael je ovo veliki dan. Ova zemlja će se, ukoliko sletanje lendera bude uspešno, pridružiti veoma kratkoj listi nacija koje su na Mesec spustile letelicu – u pitanju su SAD, Rusija i Kina.

Osim što je Izrael po prvi put napustio Zemljinu orbitu, upisao se u anale i kao prva privatno finansirana misija na Mesec.

Lender Beresheet, što u prevodu sa hebrejskog jezika znači “u početku”, je napravila neprofitna organizacija imena SpaceIL, koja je ovaj projekat započela u okviru Google Lunar X Prize.

U pitanju je internacionalno takmičenje čiji bi pobednik dobio 30 miliona dolara, ukoliko bi spustio letelicu na Mesec u okviru zadatog vremenskog roka. Osnovni kriterijum je bio da takmičari moraju biti privatne kompanije.

SpaceIL, kao ni jedna druga kompanija, nije uspeo da završi projekat na vreme, ali ga to nije sprečilo da i nakon isteka roka nastavi rad na njemu. Takmičenje se završilo bez pobednika.

Beresheet će do našeg satelita putovati čitava dva meseca. Trajektorija koja je odabrana za cilj ima uštedu goriva, a ne trkanje do cilja. Nekoliko puta će obići Zemlju, čija će mu gravitacija pomoći da izgradi dovoljno veliku brzinu potrebnu za putovanje.

Na Mesecu će opstati samo dva dana, nakon čega će ostati bez napajanja. U međuvremenu će izučavati Mesečevo magnetno polje, i napraviti što više fotografija površine.

Lender je sa sobom poneo i svojevrsnu vremensku kapsulu – projekat organizacije Arch Mission Foundation, čiji je cilj bekapovanje znanja naše civilizacije i njegovo sigurno skladištenje na više mesta van naše planete.

Na Mesecu će se naći kompletna kopija engleske verzije Vikipedije, kao i ključevi za dešifrovanje i razumevanje 5.000 jezika naše planete.

Zajedno sa njima su hebrejska Biblija, kao i mnogi drugi artefakti izraelske kulture i istorije.

Izraelski lender je delio troškove lansiranja sa Nusantara Satu, geostacionarnim satelitom indonezijske privatne telekomunikacione kompanije Pasifik Satelit Nusantara.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *