Tinejdžer otkrio egzoplanetu trećeg dana stažiranja u Nasi

Za ono što je u prvi mah mislio da je zvezdana eklipsa, ispostavilo se da je planeta

Umetnička vizija egzoplanete Ilustracija: NASA

 

Sedamnaestogodišnji Vulf Cukier, koji je preko programa za stručno usavršavanje đaka proveo leto u američkoj agenciji NASA, otkrio je planetu 6.9 puta veću od Zemlje. I to je učinio trećeg dana svog stažiranja.

Radeći pretežno “pešadijski” posao koji najčešće pada na teret najmlađih u timu, a koji se uglavnom svodio na unošenje podataka i pregled varijacija u sjaju zvezda koje snima Tes (Transiting Exoplanet Survey Satellite – TESS), naslednica legendarnog Nasinog lovca na planete – Keplera, Vulfu je nešto privuklo pažnju.

KEPLER: ODLAZAK LOVCA NA PLANETE

Za ono što je u prvi mah mislio da je zvezdana eklipsa, ispostavilo se da je planeta. TOI 1338 b, kako se sada zove, i koja je, ugrubo, veličine Saturna ili Neptuna, je prva Tesina cirkumbinarna planeta – svet koji kruži oko binarnog zvezdanog sistema.

Ovaj sistem se nalazi na oko 1300 svetlosnih godina od Zemlje, u pravcu sazvežđa Slikar (Pictor). Dve zvezde okruže jedna oko druge svakih 15 dana. Jedna je oko 10% masivnija od našeg Sunca, a druga je nešto tamnija i hladnija, sa samo trećinom sunčeve mase.

 

 

Slično kao što je radio i Kepler, i Tes pronalazi egzoplanete metodom tranzita. Ona fotografiše deo neba svakih 30 minuta, čitavih 27 dana. Naučnici od ovih fotografija generišu grafikone koji pokazuju promene u sjaju posmatranih zvezda.

Kada planeta prođe ispred lica svoje matične zvezde, njen posmatrani sjaj će trenutno opasti, jer će ga planeta zakloniti. Ovaj događaj se naziva tranzit, i ključan je otkrivanje egzoplaneta.

KEPLEROVO POSLEDNJE SVETLO

Međutim, planete koje orbitiraju oko dve zvezde se teško otkrivaju, jer su im tranziti iregularni, a karakteristike nekonzistentne. I Kepler je tokom svoje 9 godina duge karijere otkrio samo 12. Tes je dobra u detektovanju tranzita preko većih zvezda; preko manjih ne toliko.

Zbog toga je uloga ljudskog oka u pregledanju ovih podataka krucijalna. I upravo zbog toga je tinejdžer Vulf Cukier morao da radi ovaj repetitivni posao. Prvobitno je mislio da je pad u sjaju veće zvezde uzrokovao tranzitom manje zvezde. Međutim, tajming tranzita se nije uklapao. Tim je nastavio da kopa dublje.

 

Umetnički prikaz Planete 9 Izvor: NASA

 

Nakon što je potvrđeno da je opadanje sjaja veće zvezde binarnog sistema uzrokovano tranzitom novootkrivene planete, naučnici su podatke poslali na potvrdu kod Elenor.

Elenor je kompjuterski softver koji je dobio ime po Elenor Erovej, glavnom liku iz naučno-fantastičnog romana Karla Segana, “Kontakt”, koji vam od srca preporučujemo (za one sa manje strpljenja, postoji i film).

SVEMIRSKI TELESKOP DŽEJMS VEB: TELESKOP KOJI JEDE ASTRONOMIJU

Na kraju, planeta je zavedena sa kataloškom oznakom TOI 1338 b, kao prvi Tesin cirkumbinarni svet, i svakako prvi Vulfov. Potvrđeno je da planeta ima stabilnu orbitu, i da će je imati bar još 10 miliona godina.

Orbitalni ugao sistema, posmatran sa naše strane, činiće tranzite vidljivima do kraja 2023. Nakon toga, sledi pauza od 8 godina. Vulf je zaista imao sreće sa tajmingom.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *