Besplatni online sadržaji tokom izolacije: Učenjem, čitanjem i kulturom protiv stresa karantina

Uživajte u besplatnim knjigama, kursevima i kulturnim sadržajima, koji su nam, osim osećaja zajedništva i odgovornog ponašanja, trenutno najveći saveznici u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Foto: Tim Mossholder on Unsplash

Dok svet stoji licem u lice sa još jednom nepoznanicom kojoj otpor mogu pružiti jedino nauka i znanje, mnogi među nama osećaju dodatni pritisak – donose ga bespomoćnost i nemogućnost da učinimo ništa kako bismo pomogli svojoj zajednici.

Vodeći se evolutivnim osećajem empatije, koji naročito dolazi do izražaja u situacijama poput one koju trenutno živimo, kompanije, udruženja i pojedinci čine šta mogu kako bi ove teške trenutke izolacije olakšali ljudima oko sebe.

Neki od njih su svoje proizvode, veštine i znanje preneli na digitalnu scenu, i rešili da se odreknu profita kako bi dali mali doprinos globalnoj borbi za kako fizičko, tako i mentalno zdravlje čovečanstva.

U nastavku su samo neki od mora sadržaja koji su razni filantropi širom planete rešili da nam učine dostupnima tokom izolacije u kojoj se nalazi veliki deo sveta.

Uživajte u besplatnim knjigama, kursevima i kulturnim sadržajima, koji su nam, osim osećaja zajedništva i odgovornog ponašanja, trenutno najveći saveznici u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Foto: Pixabay

Digitalna koncerta sala Berlinske Filharmonije

Berlinska Filharmonija je zbog rizika širenja virusa COVID-2019 zatvorila vrata svoje fizičke sale, ali je zato širom otvorila svoja digitalna vrata. Svi predstojeći, ali i prošli koncerti Filharmonije su dostupni potpuno besplatno na njihovom sajtu. 

Za korišćenje ove privilegije, potrebno je registrovati se na sajtu Filharmonije do 31. marta, i uneti besplatni promo kod koji će vam omogućiti da otvorite nalog i uživate u klasičnoj muzici potpuno besplatno.

Registrujte se ovde.

Foto: Pixabay

30 dana besplatnog čitanja knjiga na Bookmate aplikaciji

Bookmate je popularna aplikacija za mobilne telefone, na kojoj možete čitati klasične, ili slušati audio knjige. Bookmate tokom marta časti sve nove korisnike sa 30 dana potpuno besplatnog pristupa celoj biblioteci.

Potrebno je posetiti njihov sajt, uneti kod SEDIGDESI, a zatim uživati u bogatoj biblioteci.

Pristupite biblioteci ovde.

Foto: Pixabay

RESTART poklanja 20 besplatnih dokumentaraca

Dok čekamo da nastupi budućnost i vreme zaraze postane prošlost, s akcijom podrške lakšeg izdržavanja mera opreza i izolacije, zagrebački RESTART solidarno se pridružuje nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu Restart arhive.

Na raspolaganju je 20 potpuno besplatnih naslova, dok je ostatak kolekcije sa stotinak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Filmove gledajte ovde.

Foto: Pixabay

Besplatni kursevi programiranja na engleskom jeziku

Sajt Free Code Camp nudi potpuno besplatne kurseve programiranja, u želji da što većem broju ljudi pomogne da stanu na svoje noge jednom kada se kriza završi, i kada se nađemo u novom izazovu – oslabljenoj ekonomiji.

Sajt nudi kurseve za osnovne veštine, poput CSS i HTML jezika, ali i ozbiljnije programske jezike poput Python-a i JavaScript-a.

Kursevi se nalaze ovde.

Foto: Pixabay

Besplatno korištenje Adobe Connect virtuelnih soba

Kao pomoć firmama, javnom sektoru i ostalim organizacijama zahvaćenim ograničenjima ličnih kontakata, konferencija i putovanja kao posledice epidemije COVID-19 virusa, Adobe je odlučio ponuditi opciju besplatnog korištenje Adobe Connect virtuelnih soba u trajanju od 90 dana.

Adobe se nada da će ovo pomoći odvijanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti, koje uključuju komunikaciju većeg broja učesnika, kao što su sastanci, edukacije, konferencije, prezentacije, projektni timovi i slično, omogućujući pristup učesnicima iz njihovih domova.

Zahtev za korišćenje virtuelnih soba se podnosi ovde.

Foto: Pixabay

Besplatni Youtube časovi matematike

“Uči Slobodno” je platforma za online učenje koja funkcioniše već 10 godina. Namenjena je učenicima od 5. do 8. razreda i njihovim roditeljima kao pomoć u savladavanju gradiva matematike, fizike i pomoć u pripremi za završni ispit.

Saša Popović iz Niša, nagrađivani profesor matematike koji je i osnivač sajta, objavio da će do kraja meseca organizovati besplatne onlajn časove matematike na svom sajtu i Youtube kanalu.

Registracija za besplatne časove obavlja se ovde.

Foto: Pixabay

Pregršt besplatnih elektronskih knjiga

Anonimni bibliofil je poklonio svoju veoma bogatu kolekciju knjiga, deljenjem svog foldera na Google drajvu. Preuzimanje je besplatno a sve knjige su na srpskom jeziku.

Hvala! 🙂 

Kolekcija za preuzimanje se nalazi ovde.

Foto: Peter Lewicki, Unsplash

Narodno pozorište na digitalnoj sceni

Narodno pozorište u Beogradu, povodom prekida igranja predstava pred publikom, najavljuje besplatan striming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava.

Prva predstava koja će biti emitovana putem Interneta je “Bela Kafa” Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, u sredu, 18.03.2020, sa početkom od 21:00, na YouTube kanalu Narodnog pozorišta.

Gledajte ovde.

Foto: Matthew Waring on Unsplash

Besplatno psihološko savetovanje za psihičke probleme izazvane virusom covid-19 i posledicama izolacije

Projekat „Pričajmo o tome“ pruža usluge besplatnog online psihološkog savetovanja studentima putem skajpa, mail-a ili foruma. Inicijativu vode diplomirani psiholozi, master psiholozi, psihijatri, defektolozi, socijalni radnici i edukovani psihološki savetnici.

Ovi psihoterapeuti-volonteri, samoorganizovano i na svoju inicijativu žele da pomognu građanima i građankama koje se u ovoj situaciji osećaju uplašeno, izolovano, usamljeno, dajući im psihološku podršku i pomoć.

Ova akcija je sprovedena ekskluzivno za one kojima je potrebna pomoć vezano za pandemiju izazvanu virusom COVID-19.

Više na Fejsbuk postu ovde.

Foto: Pixabay

90 izdanja Hi-Files časopisa za besplatno preuzimanje

Redakcija magazina Hi-Files svim čitaocima poklanja 90 časopisa izdatih u proteklih 15 godina u PDF formatu. Možete besplatno pročitati više od 1.000 tekstova, na više od 7.000 stranica.

Upozoravamo vas da je download „težak“ jedan gigabajt (1GB), pa preporučujemo da ga preuzmete putem WiFi mreže.

Preuzmite časopis ovde.

Foto: Ståle Grut on Unsplash

Virtuelna poseta muzejima širom sveta

Muzeji, pozorišta, biblioteke i ostala javna mesta koja obiluju turistima, bila su prva na udaru oštrih mera koje su vlade širom sveta počele da uvode tokom pandemije izazvane virusom COVID-19.

Kako bi i dalje ostali u kontaktu sa svojim posetiocima, čak i tokom izolacije u kojoj se trenutno nalazi njihov veliki broj, muzeji su, poput pozorišta i koncertnih dvorana, odlučili da ponude digitalne usluge kao alternativu.

Veliki broj muzeja je tokom pandemije potpuno besplatno otvorio svoja digitalna vrata, pa u uzbudljive sadržaje možemo istraživati i od kuće. Mnoge digitalne ture muzeji su izveli u partnerstvu sa Guglom.

Kompletna lista digitalnih muzeja u partnerstvu sa Guglom nalazi se ovde.

Foto: Pixabay

Besplatni koncerti

Radio Milvoki je napravio iscrpnu listu svih koncerata koje možemo slušati i gledati potpuno besplatno, a koji će se u narednom periodu prenositi online.

U pitanju je kolekcija različitih žanrova – od rok muzike, sve do opere.

Listu pogledajte ovde.

Samanta Kristoforeti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u modulu Kupola sa kog se pruža pogled na planetu Zemlju Foto: Wikimedia Commons

Radio emisija Solaris

Emisija „Solaris“ je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva.

Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju.

Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. 

Emisiju slušajte ovde.

Foto: Pixabay

Edukacija o virusu COVID-19

Ovaj kurs daje uopštene informacije o COVID-19 i novonastalim respiratornim virusima i namenjen je zaposlenima u ustanovama javnog zdravlja, rukovodstvu za vanredne situacije, osoblju Ujedinjenih Nacija, međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama.

Na kraju ovog kursa, bićete u mogućnosti da opišete:

  • Prirodu novonastalih respiratornih virusa, kako ih otkriti i proceniti potencijal širenja, strategije za sprečavanje i kontrolu epidemije usled novonastalih respiratornih virusa;
  • Koje strategije treba koristiti za komunikaciju rizika i za angažovanje zajednice u cilju otkrivanja, prevencije i odgovora na nastanak novih respiratornih virusa.

Kurs je osmislila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) a preveden je na srpski jezik.

Kurs se nalazi ovde.

Ne zaboravite da informacije o COVID-19 virusu, pandemiji i ostalim relevantnim temama tražite isključivo na proverenim, pouzdanim i kredibilnim mestima. Na srpskom jeziku, to su sajtovi:

a na engleskom:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *