Prva slika površine Sunca sa novog solarnog teleskopa otkriva lepotu naše zvezde izbliza

Naša zvezda konačno ima sliku kakvu zaslužuje

Zumirana površina Sunca u do sada najvišoj rezoluciji ikada snimljenoj. Najmanji detalji su promera svega oko 30 kilometara. Foto: NSO/AURA/NSF

 

Od sada je bezbedno gledati u Sunce, bar na ovim impresivnim fotografijama koje je načinio novi solarni teleskop DKIST (National Science Foundation’s Daniel K. Inouye Solar Telescope).

Nacionalna solarna opservatorija (National Solar Observatory), koja upravlja teleskopom lociranim na vrhu planine Haleakala, na Mauiju na Havajima, saopštila je da će novi teleskop omogućiti novu eru istraživanja Sunca, i načiniti veliki korak ka razumevanju njegovog uticaja na našu planetu.

Sa primarnim ogledalom od 4 metra, DKIST je trenutno najveći solarni teleskop na svetu.

 

Foto: NSO/AURA/NSF

 

Fotografije koje vidimo prikazuju do sada neviđene detalje na površini naše zvezde. Na njima se uočava prepoznatljiv šablon turbulentne, “ključajuće” plazme, koja pokriva čitavu površinu Sunca.

Svaka od upadljivih granula je veličine američke države Teksas, i posledica je nasilnih procesa koji transportuju toplotu od unutrašnjosti Sunca, ka njegovoj površini.

SNIMLJENA PRVA FOTOGRAFIJA CRNE RUPE U ISTORIJI

Vrela plazma se uzdiže na površinu kroz svetle regione u centralnom delu pojedinačnih granula, hladi se, a zatim tone ispod površine ostavljajući iza sebe tamne linije, u procesu poznatom kao konvekcija.

 

 

DKIST teleskop je ambiciozan projekat čiji je fokus razumevanje sunčevog ponašanja. Sunčeva aktivnost može uticati na vazdušni saobraćaj, prekinuti satelitsku komunikaciju, izazvati nestanke struje i probleme sa GPS tehnologijama.

SVEMIRSKI TELESKOP DŽEJMS VEB KONAČNO KOMPLETIRAN

Ovaj inovativni teleskop nam donosi fotografije atmosfere Sunca u do sada neviđenoj rezoluciji, što je samo prvi korak u dugoročnoj misiji odgonetanja ponašanja naše zvezde.

Njegovo 4 metra veliko ogledalo skuplja 7 puta više svetla nego bilo koji drugi solarni teleskop na Zemlji, što mu omogućava da pravi najčistije i najkvalitetnije fotografije Sunca ikada snimljene.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *