Natalijina ramonda – čudesni cvet feniks

Svakog 11. novembra, Srbija biva obasuta misterioznim, ljubičastim cvetom, simbolom Prvog svetskog rata. Šta je tačno Natalijina ramonda, poznata i kao cvet koji se diže iz mrtvih?

Natalijina ramonda Izvor: Wikimedia Commons

Srbija 11. novembra slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U praksi, rat se završio 11. novembra 1918. godine, kada su vojskovođe suprotstavljenih strana potpisale primirje na sasvim neobičnom mestu – u železničkom vagonu u gradu Kompijen u Francuskoj.

Moderni simbol primirja i sećanja na žrtve jednog od najvećih i najtragičnijih ratova u istoriji je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), u Srbiji uveden kao zvanični amblem novoproglašenog državnog praznika 2012. godine.

JOSIF PANČIĆ: NAUČNIK KOJI JE VOLEO PLANINE

Natalijina ramonda je endemska biljka centralnog Balkana koju su 1884. otkrili naš čuveni botaničar Josif Pančić i doktor Sava Petrović, dvorski lekar Milana Obrenovića, i dali joj ime po kraljici Nataliji.

Ovaj cvet naseljava pretežno krečnjačke stene, severno eksponirane, klisure i planine Makedonije, Grčke i Srbije, visoke između 350 i 2150 metara nadmorske visine.

Severoistočne padine Suve planine, jedno od staništa Natalijine ramonde
Foto: Wikimedia Commons

Ramonda nathaliae je visoka oko 10 cm, i može imati do 5 cvetova. Krunica joj je ljubičaste boje, a kao plod ima čahuru sa velikim brojem sitnih semena.

U stanju je da preživi neverovatno stresne i ekstremno teške uslove života, što je čini prikladnim simbolom velikog stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Drugi deo amblema čini traka sa motivima Albanske spomenice.

Ono što Natalijinu ramondu čini posebnom, osim njene velike lepote, je i to što poseduje sposobnost da i iz potpuno osušenog stanja ponovo oživi, ukoliko se zalije, što je karakteristika izuzetno malog broja cvetnica u svetu.

U Evropi, samo još dve biljke uspevaju da se iz stanja anabioze vrate u život. Kao kontrast nežnoj spoljašnosti, stoji izuzetna snaga i izdržljivost.

Ramonda nathaliae je na spisku retkih, ugroženih i endemskih biljaka Evrope. U Srbiji takođe uživa status zaštićene vrste.

Ovo јe amblem koјi simboliše Dan primirјa u Prvom svetskom ratu, državni praznik koјi se u Srbiјi obeležava od 2012. godine. Preporuka Vlade Republike Srbiјe јe da se ovaј amblem nosi na reveru, kako bi se odalo poštovanje ovom prazniku. Autor amblema јe Republika Srbiјa. https://casinoplay.com.ua/liczenziya-dlya-kompanii-konkueror/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *