NASA: Prva ženska svemirska šetnja u istoriji se ipak dešava

Nakon što je u martu ove godine zbog problema sa dostupnošću odela u ženskim veličinama otkazala prvu svemirsku šetnju čiji su svi učesnici žene, Nasa je ponovo najavila ovaj istorijski događaj, ovog puta za 21. oktobar

Astronautkinje Džesika Mir, levo, i Kristina Kuk, desno, na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Foto: NASA

Nasa je za ovu jesen najavila pravi svemirski maraton. Jedna od planiranih svemirskih šetnji bi trebalo da bude dugo čekana ženska šetnja.

Nakon što je u martu ove godine zbog problema sa dostupnošću odela u ženskim veličinama otkazala prvu svemirsku šetnju čiji su svi učesnici žene, Nasa je ponovo najavila ovaj istorijski događaj – ovog puta za 21. oktobar.

U pitanju je četvrta po redu od deset planiranih aktivnosti koje će astronauti sprovesti van Međunarodne svemirske stanice. Po prvi put u istoriji, ovu vrstu aktivnosti će obaviti isključivo žene.

Šetnju će sprovesti dve astronautkinje koje trenutno žive i rade na MSS-u, Kristina Kuk i Džesika Mir.

Od ukupno 219 šetnji koje su do sada izvedene u otvorenom svemiru, u njima je učestvovalo samo 15 žena, i do sada su uvek u pratnji imale muškarce.

 

Izvor: NASA

Videti dve žene kako samostalno šetaju svemirom i rade zadatke koji su istorijski i tradicionalno vezivani gotovo uvek za muškarce, bilo bi neopisivo inspirativno za mnogo ljudi širom planete.

Nasin pokušaj da ostvari ovu zamisao propao je u martu ove godine, nakon problema sa dostupnošću svemirskih odela u ženskim veličinama. Odluka da se događaj otkaže snažno je odjeknuo u javnosti i izazvao lavinu nezadovoljstva.

Međutim, važno je razumeti da su bezbednost astronauta i uspešnost misije bili prioritet u odnosu na podilaženje javnosti.

ŽIVOT NA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ STANICI

Svemirska odela su sofisticirana tehnologija, i čine jedinu barijeru između astronauta i smrtonosnog vakuuma svemira, te Nasa nije želela da rizikuje potencijalne probleme time što će poslati astronaute napolje u neadekvatnoj veličini.

S obzirom na gabarit i glomaznost odela, a pritom na poslove koji zahtevaju finu motoriku dok su astronauti u njima, adekvatna veličina je ključ kako za udobnost, tako i za bezbednost astronauta.

Važno je i naglasiti da svemirska šetnja u pitanju nije planirana kao ženska. Okolnosti su učinile da se dve astronautkinje nađu na MSS-u u isto vreme, i da obe budu najbolji kandidati za datu misiju.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *