Novih 20 meseca otkriveno oko Saturna, Jupiter gubi titulu rekordera po broju prirodnih satelita

Jupiter više nije planeta sa najviše prirodnih satelita. Novootkrivenih 20 meseca koji orbitiraju oko Saturna menjaju odnos snaga u Sunčevom sistemu

Ilustracija: NASA

 

Saturn više nije samo Gospodar prstenova Sunčevog sistema. Od danas, on je i Gospodar satelita.

Sa novootkrivenih 20 meseca koji orbitiraju oko ove planete, Saturn sada ukupno ima 82 prirodna satelita. Jupiter je izgubio ovu bitku, sa tri meseca manje.

Svi sateliti su sličnih dimenzija, sa promerom od oko 5 kilometara. Od ukupno 20, 17 ima retrogradnu orbitu, što znači da oko matične planete orbitiraju u smeru suprotnom od njene rotacije oko svoje ose.

Većini je potrebno oko tri zemaljske godine da naprave jedan krug oko Saturna.

 

Ilustracija: Carnegie Institution for Science
Slika Saturna: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Paolo Sartorio/Shutterstock

 

Istraživanje je obavio tim naučnika na čelu sa Skotom S. Šepardom sa Carnegie Institution for Science.

Način na koji su meseci grupisani podseća na satelite oko Jupitera. Ovo može biti indikacija za nasilne sudare koji su se u prošlosti odigrali između samih meseca, ili sa kometama ili asteroidima u ovom sistemu.

“Proučavanje orbita ovih satelita nam može otkriti njihovo poreklo, kao i uslove koji su vladali oko Saturna u periodu njegove formacije”, objasnio je Šepard u saopštenju za medije.

Istraživanje je realizovano uz korišćenje Subaru teleskopa, lociranog na Mauna Kea planini na Havajima.

“Koristeći neke od najvećih teleskopa na planeti, sada privodimo kraju inventiranje malih meseca oko velikih planeta”, kaže Šepard. “Oni igraju krucijalnu ulogu u procesu otkrivanja kako su se planete Sunčevog sistema formirale i evoluirale”.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *