Tranzit Merkura: Kako i kada posmatrati redak astronomski događaj

U ponedeljak, 11. novembra, s početkom oko pola 2 popodne, očekuje nas zanimljiv i redak astronomski događaj – tranzit (prelazak) Merkura preko Sunčevog diska

Tranzit Merkura iz 2016. godine, kompozitna slika. Izvor: NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO/Genna Duberstein

 

U ponedeljak nas očekuje zanimljiv i redak astronomski događaj – tranzit (prelazak) Merkura preko Sunčevog diska.

Merkur i Venera su dve planete Sunčevog sistema čije se orbite nalaze između Zemlje i Sunca. Posmatrano sa Zemlje, retko se dešava da se orbita jedne od njih poravna sa našom na taj način da je put navede baš preko Sunčevog lica.

GLEDAJTE TRANZIT MERKURA UŽIVO NA KOSMODROMU, SLEDEĆA ŠANSA JE 2032. GODINE

Kada se uslovi ostvare i kada se ovakav događaj desi, posmatračima sa naše planete izgleda kao da se crna tačka kreće preko lica Sunca. Stručno, ovakav astronomski događaj nazivamo tranzitom Merkura/Venere.

Zbog specifičnosti njihovih orbita, tranziti ovih dvaju planeta su retki astronomski događaji. Tranzit Merkura će se u 21. veku desiti samo 14 puta. Poslednji se odigrao u maju 2016. a naredni sledi tek 2032. godine.

Sa Venerom, slučaj je još ekstremniji. Tranziti Venere preko Sunčevog diska su neki od najređih astronomskih događaja za posmatrače sa Zemlje. Od kada je Galileo Galilej pre 400 godina počeo teleskopom da posmatra nebo, zabeleženo je samo sedam tranzita Venere.

Poslednji se desio 2012. godine, i praktično bio „jednom u životu“ prilika za posmatrače da vide ovaj redak događaj. Međutim, kako to često biva u astronomiji, izuzetno oblačno vreme je sprečilo većinu posmatrača iz Srbije da dožive ovaj astronomski spektakl. Naredni će se odigrati 2117. godine.

 

Ilustracija: NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Kada posmatrati tranzit Merkura?

Pre svega, bezbednost. Tranziti planeta znače da se planete kreću ispred Sunčevog diska, što znači da se pri posmatranju gleda pravo u Sunce. Nikad ne gledajte direktno u Sunce bez zaštitnog filtera! To vam može ozbiljno ugroziti vid i čak izazvati slepilo.

Tranzit Merkura će trajati ukupno oko 5.5 sati, i bar će delimično biti vidljiv sa čitave planete. Na nebu iznad Beograda, Merkur će dospeti ispred lica Sunca u 13:37 časova. Slična vremena važe i za ostatak Srbije i regiona.

U centralnom delu Sunčevog lika Merkur će se obresti kasno popodne, već oko 16 časova, što znači da će posmatračima pomoći ako za posmatračku lokaciju odaberu uzvišeni teren, gde im visoke zgrade i drveće neće zaklanjati horizont.

Tranzit Merkura će za posmatrače iz naših krajeva biti završen zajedno sa zalaskom Sunca.

Kao i za svaki drugi astronomski događaj, tako i za tranzit Merkura treba prilagoditi očekivanja. Merkur će oku posmatrača delovati kao mala, crna tačka, oko 200 puta manja od lica Sunca.

Iako prizor neće biti spektakularan poput, recimo, pomračenja Sunca, treba imati u vidu da je mala, crna tačka koju gledamo, zapravo čitav svet – planeta Sunčevog sistema koju inače nemamo mnogo prilika da posmatramo.

 

Vreme

Faza

Događaj

Smer

Visina

13:35

11. Nov.

Počinje delimičan tranzit

Merkur dodiruje ivicu Sunčevog diska.

214° 20.8°
13:37

11. Nov.

Počinje potpuni tranzit

Merkur je prešao granicu Sunčevog diska, i započeo put preko lica Sunca.

214° 20.6°
16:11

11. Nov.

Centralni tranzit

Merkur je sada najbliži centru Sunčevog diska. Sunce je već blizu horizonta, i preporučuje se posmatranje sa uzvišenog terena, po mogućstvu bez visokih zgrada i drveća koji bi zaklonili horizont, a sa pogledom na zapad/jugozapad.

245° 0.2°
16:13

11. Nov.

Tranzit i zalazak

Sunce već zalazi, ali tranzit Merkura i dalje traje.

245° -0.0°

Izvor: timeanddate.com

Kako posmatrati tranzit Merkura?

Pre svega, bezbednost. Tranziti planeta znače da se planete kreću ispred Sunčevog diska, što znači da se pri posmatranju gleda pravo u Sunce. Nikad ne gledajte direktno u Sunce bez zaštitnog filtera! To vam može ozbiljno ugroziti vid i čak izazvati slepilo.

Tranzit Merkura se ne može i ne sme posmatrati golim okom. Za uživanje u ovoj astronomskoj pojavi, biće neophodan teleskop sa adekvatnim filterom za posmatranje Sunca.

Kako je Merkur, posmatrano sa Zemlje, samo mala tačka na liku Sunca, stručnjaci preporučuju da teleskop ima uvećanje između 50 i 100 puta.

Pošto većina zainteresovanih posmatrača nije u situaciji da poseduje sopstveni teleskop, preporučujemo da se obratite lokalnim astronomskim društvima ili klubovima, koji će svakako organizovati sopstvena posmatranja sa teleskopima.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, posmatranje će za građane Beograda i sve zainteresovane posetioce biti otvoreno u prostorijama Astronomskog društva “Ruđer Bošković” na Kalemegdanu.

Potvrđena su i posmatranja u ZrenjaninuNišu, Novom Sadu i Kruševcu, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *