Naučnopopularna tribina: KOLIKO NE ZNAMO?

Na tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative “Nauka kroz priče” razgovaraće se o nerešenim problemima savremene nauke, sa ciljem da iz ove uzbudljive perspektive naučimo nešto više i nešto dublje.

Naučnopopularna tribina događa se ponovo na starom mestu, u Velikoj sali SKC, u četvrtak, 28. novembra, u 19 časova, ali sada otkriva nešto – neočekivano.

Nakon što je radoznala beogradska publika prethodnih sezona punila dvoranu do poslednjeg mesta kako bi slušala o onome što iz raznih nauka znamo, okupljamo se sada da pogledamo u drugom smeru – koliko ne znamo?

Na tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative “Nauka kroz priče” razgovaraće se o nerešenim problemima savremene nauke, sa ciljem da iz ove uzbudljive perspektive naučimo nešto više i nešto dublje. Ulaz je slobodan.

Kao viševekovni čovekov poduhvat da razume svet i njegove misterije, nauka se oduvek suočavala sa izazovima. I to jednako čini i danas, ostajući bez odgovora pred pitanjima kakva su tamna materija, strela vremena, poreklo života ili istinska veštačka inteligencija.

Nepoznanice kao što su poreklo virusa, deljenje ćelija, bezdimenzionalnost fizičkih konstanti ili takozvana osa zla u dubokom svemiru možda u sebi kriju buduće nove teorije koje će, razumevanjem i primenama, promeniti svakodnevni život ljudi.

Putujući kroz neodgovorena pitanja, na drugačiji, nepretenciozan način, učesnici tribine, naši ugledni naučnici iz više oblasti, zapravo će ukazati na stanje i raznolikost savremenih istraživanja, osvetliti složeni put naučnog saznanja i – podstaći na razmišljanje.

Na tribini „Koliko ne znamo“ govore:

  • Dr Antun Balaž, fizičar, Centar za izučavanje kompleksnih sistema Instituta za fiziku u Beogradu
  • Dr Aleksej Tarasjev, evolucioni biolog, Odeljenje za evolucionu biologiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”
  • Dr Milan Stojanović, astronom, Astronomska opservatorija u Beogradu
  • Dr Miljana Milojević, filozof, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *