Zbogom, Oportjuniti: Rover koji je prkosio šansama utihnuo na Marsu

Nakon strategije duge 8 meseci tokom koje je pokušala da učini sve ne bi li ga reaktivirala, Nasa je danas saopštila da odustaje od daljih napora. Rover Oportjuniti je proglašen mrtvim

Rover Oportjuniti
Izvor: NASA/JPL-Caltech

Najveći svemirski avanturista utonuo je u san. Nakon gotovo 15 godina od kada je stigao na Crvenu planetu, i nakon što je višestruko premašio sva očekivanja o uspehu i dugovečnosti svoje misije, Nasin rover Oportjuniti (Opportunity) zvanično je proglašen mrtvim.

Roverova komunikacija sa Zemljom bila je prekinuta u junu 2018, nakon što ga je snažna peščana oluja na Marsu prekrila peskom i onemogućila punjenje baterija koje rade na solarnu energiju. Poslednji kontakt je ostvaren 10. juna.

Tokom januara 2019, tim je pokušao da kontaktira Oportjuniti slanjem novog seta komandi, u nadi da će uspeti da probudi uspavanog robota. Rover je ostao nem i na ove pozive.

Nakon strategije duge 8 meseci tokom koje je pokušala da učini sve ne bi li ga reaktivirala, Nasa je danas saopštila da odustaje od daljih napora. Rover Oportjuniti je proglašen mrtvim.

“Učinili smo svaki smisleni inžinjerski napor ne bismo li probudili Oportjuniti, i odlučili da je mogućnost primanja signala suviše niska da bismo nastavili sa pokušajima,” rekao je Džon Kalas, menadžer projekta zaduženog za rovere na Marsu (Mars Exploration Rover).

Rover Oportjuniti je dizajniran da traje svega 90 dana i pređe samo jedan kilometar. Da je uspeo da isključivo to, misija bi bila proglašena uspešnom a Oportjuniti bi ušao u anale planetarnih istraživanja. Međutim, hrabri, mali rover je rešio da nas sve iznenadi.

Osim što je premašio svoj očekivani životni vek preko 60 puta, pa umesto 90 dana sprovodio naučna istraživanja gotovo punih 15 godina, ispostavilo se i da je veći avanturista nego što se mislilo. Umesto jednog kilometra, Oportjuniti je prešao čitavih 45, pre nego što je pronašao idealno mesto na kome će i ostati – Dolinu istrajnosti (Perseverance Valley).

„Mislim da ne postoji adekvatnije mesto na Marsu za Oportjuniti nego što je to Dolina istrajnosti“, rekao je Majkl Votkins, direktor Nasine JPL laboratorije (NASA Jet Propulsion Laboratory).

Proces zatamnjenja neba tokom velike peščane oluje koja je prekinula kominikaciju sa roverom
Izvor: NASA

Pre nego što je proglašen kraj misije, Oportjuniti je požnjeo još jedan uspeh – poneo je titulu robota koji je prešao najveću udaljenost na nekom nebeskom telu koje nije Zemlja. Praktično je prešao ekvivalent maratona.

Oportjuniti je sleteo  na Meridiani Planum region na Marsu 24. januara 2004, sedam meseci nakon što je lansiran sa Kejp Kanaveral kosmodroma u Floridi.

Samo 20 dana ranije, njegov brat blizanac, rover Spirit, prizemljio se na krateru Gusev, na drugoj strani Crvene planete. Nakon 7 godina predanog rada, pređenih 8 kilometara i mnogo prikupljenih podataka, Spiritova misija je okončana 2011.

Neka od najvećih dostignuća rovera Oportjuniti su:

  • Postavio je rekord za najveću pređenu udaljenost na Marsu tokom jednog dana, kada je prešao čitavih 220 metara
  • Poslao je na Zemlju preko 217.000 fotografija, uključujući 15 panorama u boji
  • Iskopao je 52 kamena i omogućio uvid u njihovu površinu mineralnog sastava, koje je zatim analizirao
  • Uz pomoć četke je pripremio 72 dodatna uzorka za analizu spektrometrom i mikroskopom
  • Pronašao je hematit, mineral koji se formira u vodi, na mestu na kom je sleteo
  • Otkrio snažne indikacije da je u krateru Poduhvat (Endeavour) nekada postojala voda, slična bari ili jezeru na Zemlji

Sva njegova otkrića i poduhvati bili su u skladu sa primarnim ciljem misije, a to je potraga o dokazima o Marsovoj klimi i vodi, na mestima koja su nekada mogla podržati život. Zahvaljujući naporima malog rovera, danas znamo da je nekada na Marsu bilo perioda kada je život bio moguć.

Hvala ti, Oportjuniti, i laku noć.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *