Ne zaboravite – večeras je delimično pomračenje Meseca

Poslednje pomračenje Meseca vidljivo iz naših krajeva za ovu godinu, ovog puta delimično, desiće se večeras, u noći 16-17. jula. Počeće večeras, u  20:43, a trajaće do 2:17 ujutru u sredu.

Ribar na doku posmatra delimično pomračenje Meseca, Venice, Florida
Autor: Diana Robinson, Flickr

 

Eklipse, odnosno pomračenja nebeskih tela, jedna su od najomiljenijih i najpopularnijih predstava ljubitelja astronomije. To ne čudi, imajući u vidu da su lake za posmatranje, ne zahtevaju posedovanje komplikovane opreme, a moguće ih je pratiti čak i uz delimičnu oblačnost.

Poslednje pomračenje Meseca vidljivo iz naših krajeva za ovu godinu desiće se večeras, u noći 16-17. jula.

Ako nam loše vreme i oblaci poremete planove, Kosmodrom vam omogućuje da direktan prenos pomračenja pratite na ovom linku. U suprotnom – izađite napolje.

Za razliku od potpunog pomračenja Meseca koje su neki od nas sa privilegijom vedrog neba imali priliku da posmatraju u januaru, ova eklipsa će biti delimična. To znači da Zemljinom senkom neće biti pomračen ceo lik Meseca, već samo jedan njegov deo.

 

 

Redosled događaja tokom delimičnog pomračenja Meseca

Prva faza pomračenja, odnosno ulazak Meseca u Zemljinu penumbru ili polusenku, počeće u utorak, 16. jula, u 20:43. Mesec će u ovom trenutku biti nisko na horizontu, pa se postarajte da imate dobar pogled na jugoistočni deo neba.

U 22:01, naš satelit će konačno dodirnuti Zemljina senka, poznata i kao umbra. Pri kontaktu sa umbrom počinje pravo, delimično pomračenje. Znaćete da se ovo dešava po tome što će Mesec početi da dobija crvenkastu boju.

Maksimum pomračenja će se odigrati u 11:30. Tada će naš prirodni satelit biti najbliži centru Zemljine senke, i „crvena“ faza eklipse će u ovom periodu biti najizraženija.

Delimično pomračenje Meseca biće završeno 59 minuta posle ponoći, u sredu, 17. jula. Nakon ovoga sledi faza izlaska iz penumbre, koja će se završiti u 2:17 ujutru.

 

Delimično pomračenje Meseca iz 205. godine
Autor: Jeff Sullivan, Flickr

ŠTA JE POMRAČENJE MESECA?

Sve eklipse nastaju kada jedno nebesko telo uđe u senku drugog nebeskog tela. Pomračenje Meseca se dešava kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu na istoj liniji, sa Zemljom u sredini. Naša planeta tom prilikom baca svoju senku na naš prirodni satelit, dok joj se Sunce nalazi „iza leđa“ (iz perspektive posmatrača eklipse, koji se nalazi na noćnoj strani, i gleda ka Mesecu).

Ovakva postavka i odnos veličina nebeskih tela znače da će Zemljina senka prekriti čitavo lice Meseca, a samim tim eklipsu učiniti vidljivom za sve posmatrače koji se u tom trenutku nalaze na onoj strani Zemlje na kojoj je noć.

Kineska priča o Mesecu – saznajte kako je ova nacija pomogla oživljavanju nove svemirske trke

Fenomen je zahvalan za posmatranje i zbog toga što se odvija relativno sporo. Mesečeve eklipse se mogu desiti isključivo na noć punog Meseca, što apsolutno ne znači da će svaki pun Mesec ispuniti uslove za pomračenje. Ovo se u proseku dešava dva puta godišnje.

Postoje 3 različite vrste lunarne eklipse. Jedna, i svakako najatraktivnija vrsta je totalno pomračenje. Druga vrsta je delimično pomračenje, kada samo jedan deo Meseca uđe u Zemljinu senku. Upravo ovakav događaj ćemo videti u noći 16-17. jula.

Najmanje interesantna većini posmatrača, i generalno teška za uočiti golim okom, je ona vrsta eklipse tokom koje na naš prirodni satelit padne samo Zemljina polusenka.

 

Delimična eklipsa Meseca, Linz, Austria, 07.08.2017, 18:36 UT
Autor: H. Raab, Flickr

ZAŠTO JE MESEC CRVEN TOKOM POMRAČENJA?

Razlog za ovu pojavu leži u istom mehanizmu zbog kog naša planeta ima plavo nebo. Naime, kada svetlost sa Sunca upadne u našu atmosferu, različite talasne dužine se ponašaju na različite načine.

Plava svetlost, koju čine kraće talasne dužine, uspešno se rasejava kroz Zemljinu atmosferu, bojeći naše nebo plavom bojom.

PRVE BILJKE NA MESECU: PROKLIJALA SEMENA NA KINESKOJ SONDI ČANGE 4

Međutim, duže talasne dužine, poput crvenih, ne ostaju rasejane u atmosferi već nastavljaju svoj put, završavajući na površini Meseca.

Bez obzira na Zemljinu senku, tokom pomračenja neka količina svetlosti ipak završi na našem prirodnom satelitu, ali kako biva filtrirana Zemljinom atmosferom, ta svetlost boji Mesec u crveno, dajući mu neobičan bakarni izgled. Iz istog razloga zalazeće Sunce izgleda crveno, posmatrano sa Zemlje.

 

Delimično pomračenje Meseca. 15.04.2014
Autor: dgarkauskas, Flickr

USLOVI POSMATRANJA

Ovog puta, delimičnu eklipsu našeg satelita moći će da posmatraju ljudi širom Evrope, velikog dela Azije, Australije, jugoistočnog dela Severne Amerike. Nebeski fenomen biće vidljiv i sa Pacifika, Atlantika, Indijskog okeana i Antarktika.

Ovog puta, ni na jednoj drugoj lokaciji na planeti neće biti vidljivo kompletno pomračenje Meseca.

Za razliku od pomračenja Sunca, tokom kog je obavezno koristiti zaštitne naočare kako ne bi došlo do oštećenja vida, Mesečeve eklipse se mogu potpuno bezbedno posmatrati golim okom. Sve što je potrebno je dobra volja, nešto strpljenja i, naravno, vedro nebo.

Ako nam loše vreme i oblaci poremete planove, Kosmodrom vam omogućuje da direktan prenos pomračenja pratite na ovom linku. U suprotnom – izađite napolje.

Za sada, prognoza za Beograd pokazuje delimičnu oblačnost za noć između 16. i 17. jula. Nadamo se da će oblaci ovoga puta sarađivati i dozvoliti nam da uživamo u nebeskoj predstavi.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *