Stiže najsjajnija kometa godine: Posmatrajte je golim okom sredinom decembra

16. decembra 2018, kometa 46P/Wirtanen će prići veoma blizu Zemlji – na svega 11.5 miliona kilometara, što će je učiniti dvadesetom najbližom kometom još od devetog veka. Biće vidljiva golim okom na noćnom nebu.

Animacija: Sky Safari aplikacija

Tekst: Nevena Grubač

Glavu gore! Baš na vreme za novogodišnji vatromet, ka Zemlji juri – ali na bezbednoj udaljenosti, bez brige – jedna mala kometa imena 46P/Wirtanen. Astronomi procenjuju da će njena magnituda, kojom se određuje nivo sjaja nebeskih tela na nebu, iznositi između 3 i 6. Navijamo za 3, pošto manja magnituda znači veći sjaj, i zato što je to istovremeno onaj nivo sjaja koji se može detektovati golim okom.

Kada dođe u svoj perigej – tačku u kojoj će biti najbliža Zemlji – kometa 46P/Wirtanen će od nje biti udaljena svega oko 11.5 miliona kilometara. U astronomskim razmerama, to je toliko blizu da gotovo možemo da je dohvatimo ako ispružimo ruku. Upravo će ta udaljenost ovu malu kometu, promera od tek nešto preko jednog kilometra, učiniti posebnom: svrstaće je u jedan od najbližih prolazaka kometa u novijoj istoriji.

Jupiter i njegovi sateliti
Ilustracija: Pixabay

Jupiterov uticaj

Kometu 46P je 1848. otkrio Karl Virtunen (Carl Wirtanen), posmatrački asistent sa Lik Opservatorije (Lick Observatory) u Kaliforniji. Ona pripada takozvanoj porodici Jupiterovih kometa, koje imaju relativno kratak orbitalni period od oko 20 godina, i čiji se afel – tačka u orbiti u kojoj se nalaze najdalje od Sunca – nalazi blizu Jupiterove orbite.

Dok čekamo i nadamo se vedrom nebu, upoznajmo se sa ovim malim telima Sunčevog sistema i njihovom neobičnom istorijom. Šta su komete, odakle dolaze i kuda idu? Istražite više o kometama na ovom linku.

Prvobitno, orbitalni period komete 46P/Wirtanen je procenjen na 6.7 godina. Međutim, s obzirom na to da je njena putanja povremeno dovodi blizu Jupitera, ovaj gasni džin je svojom gravitacijom uticao na orbitu komete i blago je izmenio, efektivno smanjivši njen orbitalni period na 5.5 godina. Dodatno, približio ju je nekih 80 miliona kilometara bliže Suncu, u tačku samo 8 miliona kilometara izvan Zemljine orbite.

Animacija: Sky Safari aplikacija

Bliski susret

Upravo Jupiteru imamo da zahvalimo za ovogodišnji blisku posetu komete 46P, koja je svrstava u dvadeseti najbliži prolazak komete još od devetog veka.

16. decembra 2018, u 8:06 po srednje-evropskom vremenu, kometa 46P/Wirtanen će prići veoma blizu Zemlji – na razdaljinu oko 30 puta veću od udaljenosti Meseca i Zemlje. Samo 4 dana pre toga, proći će kroz tačku u svojoj orbiti koja će je dovesti najbliže Suncu.

Istraživači očekuju da magnituda komete bude 3, što znači da bi sa Zemlje mogla biti posmatrana golim okom, a prividna veličina njene glave će biti čak veća od prečnika Meseca.

Međutim, što se spektakla tiče, vatromet će vrlo verovatno izostati.

Posmatranje i očekivanja

Mapa na kojoj se vidi trajektorija komete kroz sazvežđa na noćnom nebu
Izvor: Sky & Telescope

Kao i većinu astronomskih posmatranja, ne računajući možda pomračenja Sunca i Meseca, i prolazak komete 46P/Wirtanen će biti najbolje posmatrati iz predela sa minimalnim, ili idealno – nepostojećim svetlosnim zagađenjem. Ovo znači da vam se šanse da zaista vidite kometu mnogostruko povećavaju ukoliko uspete da pobegnete iz gradova i naselja sa mnogo ulične rasvete. Što ste dalje od civilizacije, i što je tamnije nebo ispod koga se stacionirate, sve je verovatnije da će vaša astronomska avantura biti uspešna.

Kako će prividan lik komete biti solidne veličine, korišćenje teleskopa neće biti neophodno. Dvogled se preporučuje, ali će uz vedro i tamno nebo kometa najverovatnije biti vidljiva i golim okom.

Mada je činjenica da će ova kometa prići izvanredno blizu Zemlji, samo posmatranje – iako moguće – ne bi trebalo da probudi preterano visoka očekivanja. Nekoliko je problema koji će ovaj prolazak učiniti ne tako spektakularnim.

Sredinom decembra, Mesec neće biti prijatelj posmatračima, jer će svojim sjajem zagušiti već mutan sjaj male komete. Iako se očekuje magnituda 3, mora se imati u vidu da ovaj nivo sjaja neće biti centralizovan i fokusiran u jednoj tačci, kao što je slučaj sa zvezdama i planetama, već će biti razliven po čitavoj atmosferi komete.

Prepoznatljivi simbol komete – njen rep, ovog puta neće biti vidljiv, zbog njene orijentacije u odnosu na Zemlju. Posmatrano iz naše perspektive, kometin rep će biti tačno iza nje, zaklonjen od našeg pogleda.

Sjaj koji će dolaziti od komete će biti difuzan i mutan, ali, ponovo, ovo ne znači da neće biti moguće zaista videti kometu. Samo treba prilagoditi očekivanja.

Ovo nikako ne bi trebalo da vas razuveri od ideje da izađete napolje i gledate u noćno nebo u potrazi za ovim nebeskim putnikom. Znamo da nas neće.

Dok čekamo i nadamo se vedrom nebu, upoznajmo se sa ovim malim telima Sunčevog sistema i njihovom neobičnom istorijom. Istražite više o kometama na ovom linku.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *