Prva fotografija objekta Ultima Thule snimljena izbliza otkriva potpuno drugačiju vrstu sveta

Stigle su prve informacije o najudaljenijem objektu koji smo ikada posetili – Ultima Thule – koji se nalazi u udaljenom regionu Kajperovog pojasa, daleko iza Neptunove orbite. Na novogodišnju noć, pored njega je proletela letelica New Horizons, i prikupila podatke koji su počeli da pristižu na Zemlju

Prva fotografija Ultima Thule snimljena izbliza. Levo se nalazi originalna, a desno izoštrena verzija.
Foto: John Hopkins APL/NASA

 

Naučnici iz kontrolnog tima misije New Horizons upravo su objavili prvu detaljnu fotografiju objekta poznatog pod nadimkom Ultima Thule. Ovo neobično nebesko telo se nalazi u Kajperovom pojasu – regionu Sunčevog sistema daleko iza orbite Neptuna. Uspehom misije oboreno je nekoliko rekorda u svemirskim istraživanjima: između ostalog, po prvi put smo istražili nebesko telo koje se nalazi ovoliko daleko od Zemlje.

“Ovaj prelet je istorijsko dostignuće”, rekao je glavni naučnik misije New Horizons, Alan Stern. “Nikada ranije ni jedan tim nije pratio tako malu letelicu, koja je pri tako velikim brzinama otišla u tako daleke ponore svemira. New Horizons je postavio nove standarde za svemirsku navigaciju vrhunskog nivoa.”

Nova fotografija, koju je letelica načinila sa udaljenosti od svega 27.000 kilometara, pokazuje da je Ultima Thule zapravo kontaktno dvojni objekat: sastoji se od dve povezane sfere. Mereći od jednog do drugog kraja, objekat je dugačak 31 kilometar. Kontrolni tim je većoj sferi, promera 19 kilometara, dodelio ime Ultima, a manjoj, promera 14 km, naravno – Thule.

Procena naučnika je da su se dve sfere spojile veoma davno – ukoliko bismo vratili vreme na nekih 99% unazad ka rađanju Sučevog sistema, posvedočili bismo njihovom spajanju. Sam kontakt, kažu iz tima, nije uključivao sile snažnije od omanjeg sudara dva automobila.

Značaj istraživanja ovog objekta leži u tome što on predstavlja svojevrsnu vremensku mašinu: omogućava nam da vidimo fizičku reprezentaciju uslova koji su vladali tokom formiranja planeta. Podaci misije New Horizons će nam pomoći da bolje razumemo proces nastajanja planeta – kako onih iz našeg sistema, tako i drugih, širom naše galaksije.

Podaci sa Novih Horizonata će nastaviti da pristižu na Zemlju i drže naučnike zauzetima tokom narednih meseci, koji će uz njihovu pomoć nastaviti da pišu priču o istoriji Sunčevog sistema, kažu u kontrolnom timu ove istorijske misije.

Istražite više o misiji New Horizons.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *