Otkriven najudaljeniji objekat ikada posmatran u Sunčevom sistemu

Tim astronoma je otkrio patuljastu planetu udaljenu od Sunca 3.5 puta više nego Pluton. Postojanje ovog objekta je još jedan argument u korist hipotezi o Planeti 9, koja predviđa masivnu, daleku, neotkrivenu planetu na rubu Sunčevog sistema

Mlečni put iznad teleskopa Subaru, koji je otkrio 2018 VG18
Izvor: National Astronomical Observatory of Japan

Tim astronoma je otkrio najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu koji je ikada posmatran sa Zemlje. Ovo je prvi put da smo uspeli da vidimo telo koje orbitira oko Sunca na udaljenosti oko 100 puta većoj nego što je razdaljina između Zemlje i Sunca.

Patuljasta planeta je otkrivena uz pomoć japanskog teleskopa Subaru, koji se nalazi na Havajima. Međunarodna astronomska unija joj je, po svom običaju, dodelila krajnje nezanimljivo ime – 2018 VG18. Međutim, naučnici su i ovog puta bili brzi u dodeljivanju nadimka lakšeg za pamćenje.

„Kada sam je otkrio, uzviknuo sam Far out!“, rekao je Skot Šepard sa Karnegi instituta u Vašingtonu, jedan od članova tima zaslužnog za novo otkriće. Na engleskom jeziku, far out znači i veliku udaljenost, ali je istovremeno i žargonski usklik uzbuđenja pri svedočenju nečem neobičnom.

Animacija koja prikazuje udaljenost objekata u Sunčevom sistemu
Izvor: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science

Prirodno, Faraut je postao i nadimak patuljaste planete, koja se nalazi na oko 120 astronomskih jedinica (AJ), pri čemu jedna AJ predstavlja udaljenost od Zemlje do Sunca. Radi poređenja, Pluton – najpoznatija patuljasta planeta – se nalazi na oko 34 AJ. Drugi najudaljeniji posmatrani objekat Sunčevog sistema je Eris, lociran na oko 96 AJ, a koji pripada istoj kategoriji malih tela Sunčevog sistema, kao i Faraut i Pluton – patuljastim planetama.

Otkriće je nastalo u okviru projekta u kom astronomi tragaju za naročito udaljenim malim telima Sunčevog sistema, uključujući i čuvenu Planetu X ili Planetu 9, o kojoj se do sada mnogo spekulisalo. Postojanje devete planete je predloženo 2014. od strane istog tima koji je otkrio Faraut.

Snimak načinjen od dve fotografije na kojima je otkriven Faraut
Izvor: Scott S. Sheppard/David Tholen

 

Tim je tokom poslednjih nekoliko godina otkrio još dva ekstremno udaljena planetoida, koji se nalaze na sličnom delu neba i imaju slične orbite kao i Faraut. Postojanje ovako udaljenih, a donekle sinhronizovanih objekata sugeriše da se negde na rubu Sunčevog sistema, na udaljenosti od nekoliko stotina AJ, nalazi masivna, neotkrivena planeta čija je gravitacija formirala orbite ovih malih tela, smatraju članovi tima.

Istražite više o Planeti 9

Međutim, biće potrebno još mnogo posmatranja i prikupljanja podataka da bi se utvrdila precizna orbita najudaljenijeg objekta Sunčevog sistema koji smo do sada uspeli da vidimo. Za sada znamo da je 2018 VG18 rozikaste boje, što je karakteristično za tela bogata ledom, i da mu je prečnik oko 500 kilometara, što ga čini patuljastom planetom. Otkriće je ovog decembra potvrđeno na teleskopu Magelan koji se nalazi u Čileu, učinivši ovaj projekat internacionalnim podvigom.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *