Zaron na dno Pacifika otkrio plastični otpad u najdubljim vodama sveta

Američki podmorski istraživač Viktor Veskovo oborio je rekord za najdublji solo zaron u istoriji. Na najdubljoj okeanskoj tačci na svetu, osim rekorda, pronašao je i smeće

Foto: Envato

 

Američki preduzetnik, avanturista i istraživač, Viktor Veskovo, zaronio je na najdublju tačku na našoj planeti, i tamo spazio – plastiku.

Veskovo se u vozilu za duboke zarone, imenovanom Limiting Factor, spustio u čuveni Marijanski rov, na dubinu od 10.927 metara, koja je ujedno i najdublja tačka svih okeana na Zemlji, a nalazi se u Pacifiku.

JEDNOGLASNO PROTIV SLAMČICA: EU ZABRANJUJE UPOTREBU JEDNOKRATNE PLASTIKE

Ideja iza ovog poduhvata bila je mapiranje najdubljih okeanskih voda, koje bi bilo predstavljeno u novom dokumentarnom filmu Discovery televizije. Istovremeno, Veskovo je oborio i rekord za najdublji solo zaron u istoriji.

Rekord se nadao da će osvojiti, ali ono što ga je razočaralo je to što je u najdubljoj, i pomislili bismo – netaknutoj i najčistijoj vodi sveta, pronašao smeće.

 

 

Avanturista koji je već popeo sedam najviših vrhova sveta, obišao Južni i Severni pol, smatra da su izazovi ono što pokreće čovečanstvo. Međutim, ističe da, nažalost, nije bio potpuno šokiran kada je na gotovo jedanaest kilometara ispod površine mora ugledao nešto što je, po njegovom mišljenju, morala biti grupa predmeta načinjena rukom čoveka. Otpad je delovao kao da je od plastike, moguće i od metala.

Prvobitno, Veskovo je izjavio da je opazio i plastičnu kesu, međutim njegov tim je za sada prestao da daje izjave, jer ih odgovorna politika koju vode sprečava da daju tvrdnje koje nisu potvrđene.

PRIRODA GOVORI: MOĆNA PORUKA PLANETE [VIDEO]

Kako predmeti nisu mogli biti poneti na površinu radi ispitivanja, trenutno se radi na analizi video i foto materijala snimljenog na dnu, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo poreklo predmeta.

Međutim, Veskovo je optimističan. Smatra da će jednom napravljene mape do sada misterioznih predela naše planete biti značajne za dalja istraživanja. Osim otpada, u ekstremnim dubinama Tihog okeana zabeležio je i nekoliko do sada nepoznatih vrsta.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *