Vojadžer: Najudaljeniji kosmički putnik

Na današnji dan, započela je epska misija Vojadžer (Voyager). Lansiranjem jedne od dve letelice bliznakinje, Vojadžera 2, u svemir se otisnula istorija ljudske vrste

Ilustracija: NASA/JPL

 

Na današnji dan, 20. avgusta 1977, otpočela je epska misija Vojadžer (Voyager).

Lansiranjem jedne od letelica bliznakinja, Vojadžera 2, koju je narednog meseca ispratio i Vojadžer 1, u kosmos se otisnula istorija ljudske vrste.

Nastavljajući svoje putovanje duže od 4 decenije, obe letelice su trenutno udaljenije od Zemlje i Sunca nego Pluton.

Mada lansiran drugi, Vojadžer 1 je 2012. godine ušao umeđuzvezdani prostor, postavši pritom najudaljeniji objekat u svemiru napravljen ljudskom rukom. Sestrinska letelica je ponovila njegov uspeh 2018.

Oba putnika su operativna i i dalje šalju na Zemlju dragocene podatke. Uspeh misije je još dramatičniji kada se ima u vidu da su dizajnirane da traju 5 godina i da naprave bliske prelete oko Saturna i Jupitera.

SPOMENIK MISIJE APOLO 11: OTISCI LJUDSKIH STOPA NA MESECU ĆE TRAJATI STO HILJADA GODINA

Više od 40 godina kasnije, Vojadžer 2 je jedina letelica koja je posetila udaljene gasne džinove našeg Sunčevog sistema – Uran i Neptun.

Obe sonde nose pozdrave sa planete Zemlje, specijalno dizajnirane i odabrane od strane komiteta koji je vodio Karl Segan, snimljene na čuvenim zlatnim pločama.

U trenutku pisanja ovog teksta, Vojadžer 1 se nalazi na 21.895.076.500 kilometara od Zemlje. Vojadžer 2 je od svoje matične planete udaljen 18.082.549.950 kilometara.

Udaljenost letelica od Zemlje i Sunca, kao i ostale promenljive podatke, možete u relanom vremenu pratiti na ovom linku.

 

Foto: Wikimedia Commons

Pozdrav od dece planete Zemlje

Karl Segan je bio vodeći naučni konsultant u NASA, koja ga je tokom zlatnog kosmičkog doba (1960–1990) uključila u timove koji su vodili sonde poput Marinera 2, Marinera 9, Vikinga, Galilea i Vojadžera.

Ove letelice su se hrabro uputile ka unutrašnjim i spoljašnjim planetama Sunčeve porodice i poslale nazad na Zemlju revolucionarne podatke.

Ogroman doprinos koji je dao istraživanju Sunčevog sistema, krunisan je privilegijom da bude kreator prve fizičke poruke odaslane u svemir ka civilizacijama koje bi je nekada mogle naći i preslušati.

Letelice Pionir 10 i 11, lansirane 1972, odnosno 1973. godine, ponele su sa sobom pozlaćene aluminijumske ploče koje sadrže poruke sa Zemlje, zapisane univerzalnim jezikom nauke i umetnosti, a namenjene su ušima i očima, ukoliko ih imaju, onih koji bi ih presreli.

Na pločama su crteži muškarca i žene, prikazani u razmeri sa samom letelicom, zajedno sa podatkom o položaju Zemlje u Sunčevom sistemu, šematskim prikazom hiperfine tranzicije molekula vodonika, najzastupljenijeg elementa u svemiru i još nekoliko detalja.

 

Ilustracija: NASA

 

Mada odaslana u svemir 1977, letelica Vojadžer 1  je zbog svoje tehnološke superiornosti uspela da prestigne Pionir 10, i sada je, uz svoju bliznakinju Vojadžer 2, jedina sonda napravljena ljudskom rukom koja je napustila područje Sunčevog sistema.

Vojadžer ne putuje sam. On nosi još komplikovaniju i finiju poruku stanovnicima svemira koji žele da je čuju.

Segan je bio na čelu tima koji je dizajnirao i čuvenu Vojadžerovu zlatnu ploču, poruku romantično nazvanu Pozdrav od dece planete Zemlje.

KARL SEGAN – LIČNO PUTOVANJE

Vojadžer je zvezdama poneo svojevrsnu vremensku kapsulu.

U njoj se nalazi 116 fotografija koje bi trebalo da ilustruju biodiverzitet naše planete, zatim su tu zvuci vetra, groma, životinja, pesma ptica i kitova, muzička dela različitih kultura i iz različitih doba, pozdravi na 55 različitih antičkih i modernih jezika…

Pošto je crtež nagih tela muškarca i žene sa Pionirove plakete izazvao negodovanje, Vojadžer je poneo samo siluete ljudskog para. Ploča sadrži i jednostvano uputstvo za rukovanje i reprodukciju.

Slike sa zlatne ploče možete videti na ovom linku. Kompletan sadržaj ploče istražite ovde.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *