Svemirski teleskop Džejms Veb uspešno lansiran ka otkrivanju tajni najranijeg kosmosa

Trenutak lansiranja teleskopa na raketi Ariana 5

Nakon više od tri decenije priprema, ogromnih finansijskih ulaganja i mukotrpnog rada čitavih vojski naučnika, inžinjera i tehničara, svemirski teleskop Džejms Veb uspešno je lansiran danas, 25. decembra, u 13 časova i 20 minuta po lokalnom vremenu.

Veb je u svemir poleteo na leđima rakete Ariane 5, iz mesta Kourou u Francuskoj Gvajani, gde se nalazi svemirska luka Evropske svemirske agencije.

Odvajanje prvog stepena, odnosno bustera sa sagorelim gorivom, izvedeno je po planu, a nekoliko minuta kasnije i sam teleskop se uspešno odvojio od gornjeg stepena rakete, i nastavio svoj samostalni put ka svojoj finalnoj destinaciji.

Biće potrebno mesec dana da Veb stigne do odredišta, L2 tačke – Langranžove tačke gde je gravitacija Zemlje i Sunca u “savršenom balansu”, a još pet meseci pre nego što bude spreman da počne sa skeniranjem kosmosa.

Ukoliko sve bude išlo po planu, Džejms Veb bi trebalo da nam donese vredne podatke iz oblasti izučavanja najmlađeg perioda našeg kosmosa.

Osim toga, od njega se očekuje i da unapredi naše znanje iz astrobiologije, te da izučava agzoplanete na način na koji to ni jedan teleskop pre njega, pa čak ni Kepler, nije umeo.

Odvojen od rakete Ariana 5, Veb je na dugom putovanju ka Lagranžovoj tački 2

Svemirski teleskop Džejms Veb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gde se rađaju zvezde.

“To će nam dati bolje razumevanje našeg univerzuma i našeg mesta u njemu: ko smo, šta smo, večna potraga”, rekao je administrator Nase, Bil Nelson, ranije ove sedmice. Ali upozorio je: “Kada želite veliku nagradu, obično morate da preuzmete veliki rizik”.

Namenjen kao naslednik zastarelog svemirskog teleskopa Habl, dugo odgađani Džejms Veb nazvan je po Nasinom administratoru tokom 1960.

NASA je u partnerstvu sa evropskim i kanadskim svemirskim agencijama izgradila i lansirala novi teleskop od sedam tona, a hiljade ljudi iz 29 zemalja radilo je na njemu od 1990.

Istražite više o revolucionarnoj mašini, svemirskom teleskopu Džejms VebLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *