Svemirski teleskop Džejms Veb konačno kompletiran

Džejms Veb, svemirski teleskop koji obara rekorde na polju očekivanja ali i u kašnjenju projekta, konačno je kompletiran

Džejms Veb svemirski teleskop u fazi pripreme.
Foto: NASA/Desiree Stover

 

Najveći i najkompleksniji teleskop ikada napravljen ljudskom rukom, NASA svemirski teleskop Džejms Veb, konačno je, po prvi put, dobio svoju finalnu formu kao kompletno sklopljena opservatorija.

Dosegnuvši svojevrsnu prekretnicu u ovom istorijski značajnom, ali i sporo napredujućem projektu, nakon mnogih problema i sada već antologijskih pomeranja datuma lansiranja, inženjeri i tehničari su uspešno sklopili dve polovine ove gigantske mašine.

Jednu polovinu ovog tehnološkog čuda čini teleskop, sa svojim ogledalima i naučnim instrumentima, a drugu osnovna letelica sa ranije pripojenim sunčanim štitom.

Spajanje je izvršeno podizanjem teleskopa kranom, i ručno navođenim, finim i suptilnim procesom spuštanja teleskopa na baznu letelicu. Opservatorija je zatim mehanički spojena.

Sledeći korak čini elektronsko konektovanje, a zatim i testiranje izvedenih konekcija. Istorijsko kompletiranje Džejmsa Veba izvedeno je u prostorijama Northrop Grumman kompanije u Kaliforniji.

Nazvan u čast jednog od najpoznatijih administratora Nase, koji je kao zaveštanje ostavio Apolo program i nebrojeno mnogo drugih svemirskih misija, Džejms Veb je u konstantnoj trci sa vremenom.

Od svojih ranih faza, kada je krajem prethodnog milenijuma bio zamišljen kao infracrveni teleskop prečnika od skromna četiri metra koji bi koštao svega pola milijarde dolara, Veb je evoluirao u moćnu opservatoriju fantastičnih tehnoloških kapaciteta, veličine teniskog terena.

SVEMIRSKI TELESKOP DŽEJMS VEB: TELESKOP KOJI JEDE ASTRONOMIJU

U svom konačnom obliku, a da bi mogao da prikupi što više svetlosti, prečnik Vebovog primarnog ogledala pruža se na izuzetnih šest ipo metara.

U poređenju sa do sada najmoćnijim svemirskim teleskopom koji je čovečanstvo iznedrilo, Hablom, a čije je primarno ogledalo prečnika svega 2.4 metara, jasno je kakva je tehnološka grdosija u pitanju.

Sunčani štit Džejms Veba ima površinu teniskog terena, i samo je duplo manji od aviona Boing 737.

 

 

Nakon uspešnog kompletiranja opservatorije, Veba čeka period napornog i ekstenzivnog testiranja pojedinačnih komponenata, i njihovih interakcija. Kompletno rasklapanje sunčanog štita će biti naredna velika prekretnica.

Ukoliko sve prođe kako treba, i ukoliko se prekine tradicija besomučnog odlaganja, ovaj revolucionarni svemirski teleskop će biti lansiran 2021. godine u svoju daleku orbitu oko Sunca.

Više o svemirskom teleskopu Džejms Veb i njegovom interesantnom razvojnom putu, saznajte na ovom linku.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *