Sedam minuta straha: Svi rizici spuštanja lendera na Mars

Posle decenije strpljivog rada i čekanja, i posle 814 miliona američkih dolara uloženih u projekat, sve se svodi na sedam minuta, koliko je potrebno letelici da uđe u atmosferu Crvene planete i spusti se na njenu površinu. Nije ni čudo da inžinjeri ovaj finalni čin zovu „sedam minuta straha“.

Foto: NASA

Tekst: Nevena Grubač

Nakon više od decenije priprema, uvek rizičnog lansiranja sa Zemlje, 7 meseci putovanja, posle pređenih 484.773.006 kilometara pri brzinama i do 10.000 km/h, prava opasnost za Nasinu letelicu Insajt (InSight) tek počinje.

Interplanetarne misije imaju mnogo toga sličnog sa najobičnijom vožnjom avionom – poletanje i sletanje su situacije u kojima se dešava najveći broj nezgoda. U slučaju bilo kakvih problema, Insajt će biti gotovo u potpunosti prepušten sebi i unapred programiranoj sekvenci ulaska u atmosferu Marsa, spuštanja i konačnog prizemljenja. Inženjeri i naučnici koji čine kontrolni tim misije, imaju manje-više vezane ruke ukoliko stvari krenu naopako. A šansa za tako nešto uvek postoji. I u ovom slučaju je veoma visoka.

Spuštanje robota na površinu nebeskog tela je ultimativno rizičan posao. Zahteva neverovatno sofisticirane veštine svih pojedinačnih članova tima, apsolutno perfektno funkcionalnu tehnologiju i na kraju – mnogo sreće. Koliko god da je čitava misija pažljivo i temeljno isplanirana, nepoznati faktor uvek postoji.

Šanse nisu idealne. Zapravo, manje su od 50%, smatra jedan od vođa Insajt misije, Tomas Zurbuken, i dodaje: „Odlazak na Mars je veoma, veoma težak posao“. Čovečanstvo je do sada poslalo 17 letelica na Mars. 10 ih se slupalo pri sletanju.

Tom Hofman, menadžer projekta, takođe je vrlo oprezno optimističan. „Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da ulazak, spuštanje i sletanje prođu glatko. Ali, kao planeta, Mars se ne ponaša uvek idealno. Smatram da je naš tim spreman; smatram da je letelica spremna. Ono što ne znamo je da li je Mars spreman“, rekao je za BBC vesti.

Dakle, najrizičniji deo je upravo sletanje. Posle decenije strpljivog rada i čekanja, i posle 814 miliona američkih dolara uloženih u projekat, sve se svodi na sedam minuta, koliko je potrebno letelici da uđe u atmosferu Crvene planete i spusti se na njenu površinu. Nasa je poslednji put bila uspešna u ovome 2012, kada je prizemljila rovera Radoznalost (Curiosity) na Mars. To iskustvo će joj puno značiti i u ovoj misiji.

Nije ni čudo da inžinjeri ovaj finalni čin zovu „sedam minuta straha“. Toliko je potrebno Insajtu da iz neverovatne brzine od oko 20.000 kilometara na čas uspori na brzinu šetanja od oko 8 kilometara na čas. I sve to za vreme manje nego što je potrebno da se skuva tvrdo kuvano jaje.

Pre svega, naravno, potrebno je da uđe u tanku atmosferu Marsa pod idealnim uglom i pri brzini koja je neće ili odbiti o atmosferu, ili smrskati o istu. Samo toliko.

Da bi usporila na brzinu idealnu za meko prizemljenje, Insajt će prvo aktivirati svoj padobran, a zatim odbaciti toplotni štit, koji bi u ovom trenutku trebalo da mu je pomogao da bezbedno prođe kroz gornje slojeve atmosfere. Brzinu će zatim prilagoditi i uz pomoć eksplozija raketa, koje imaju ulogu motora za sletanje. Tri noge lendera već su izbačene a radar za određivanje visine aktiviran. Letelica se dovodi u poziciju za sletanje i… ostaje nam da vidimo.

Pridružite se Fejsbuk događaju i pratite sa našom online zajednicom direktan prenos sletanja iz Nasine kontrolne sobe na Kosmodromu.

ISTRAŽITE VIŠE O MISIJI INSAJT:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *