Stigla je prva fotografija svemirskog teleskopa Džejms Veb!

Credit: NASA

Nasin tim je obradovao planetu prvim fotografijama koje je snimio trenutni kapiten među teleskopima, sada već čuveni Džejms Veb. Mada slike koje smo dobili ni u najmanjem smislu ne oslikavaju pravu supermoć koju Veb tek treba da demonstrira, one su ipak simbol novog doba astrofotografije i istraživanja svemira.

Prva među fotografijama, i ona koja je požnjela najviše pažnje, predstavlja mozaik od 18 likova jedne te iste zvezde iz sazvežđa Velikog medveda. U pitanju je zvezda sedme magnitude, kataloške oznake HD 84406. Ova zvezda je odabrana strateški, jer je lako prepoznatljiva, i nije okružena drugim zvezdama istog ili sličnog sjaja.

Razlog iz kog vidimo jednu zvezdu iz njenih 18 likova, je taj što Džejms Veb ima tačno toliko segmenata svog glavnog ogledala, koja još uvek nisu savršeno kalibrisana. Jednom kada se svi segmenti ogledala poravnaju, Veb će biti u stanju da nam isporuči remek-delo podataka, od kojih se očekuje nezapamćeni kvalitet i oštrina. 

U procesu koji je trajao 25 sati, ova opservatorija je uspela da locira traženu zvezdu u svakom od svojih 18 segmenata, nakon čega je u procesu post-produkcije načinjen ovaj mozaik, koji prikazuje potpis svakog segmenta glavnog ogledala teleskopa u jednom frejmu.

Ovaj selfi je nastao uz pomoć sočiva koje se nalazi u unutrašnjosti NIRCam instrumenta, kojim je snimljena glavna mozaik fotografija. Ovaj objektiv je dizajniram da fotografiše isključivo segmente primarnog ogledala. On nema udela u naučnim operacijama, i koristi se striktno za potrebe inženjerstva i kalibracije ogledala. Foto: NASA


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *