Pratite delimično pomračenje Meseca uživo na Kosmodromu

Posmatrajte delimično pomračenje Meseca uživo na videu ispod

 

Kosmodrom vas ohrabruje da izađete napolje i uživate u lepotama noćnog neba, ne samo večeras, na dan poslednjeg delimičnog pomračenja Meseca ove godine, već i bilo koje druge noći.

Star gazing, ili jednostavno rečeno – posmatranje noćnog neba golim okom, moguće je sa bilo kog mesta do kog ne dopire veća količina svetlosnog zagađenja koje mračno nebo pretvara u žućkastu mrlju i maskira zvezde i ostala nebeska tela na nebu.

Poslednje pomračenje Meseca vidljivo iz naših krajeva za ovu godinu desiće se večeras, u noći 16-17. jula.
Za razliku od potpunog pomračenja Meseca iz januara 2019, ova eklipsa će biti delimična. 

Ukoliko imate mogućnost da se nađete negde daleko od naseljenog mesta na vedru noć, za uživanje u noćnom nebu vam ne treba nikakvo naročito znanje ili veština. Dovoljno je da se opružite na leđa i uživate u lepotama kosmosa.

 

Foto: Todd Diemer, Unsplash

 

Međutim, čak i ovih nekoliko naizgled jednostavnih uslova ponekad nije lako ispuniti. Noćno nebo je čuveno po tome što ima naviku da se na noć interesantnih astronomskih dešavanja ogrne u guste oblake, i posmatraču koji je željno iščekivao ovu pojavu načisto pokvari planove.

U slučaju lošeg vremena, ili nemogućnosti pronalaženja dobrog mesta za posmatranje – što je u slučaju eklipsi manji problem jer su veoma vidljive – sledeća najbolja stvar je praćenje astronomskog događaja online.

Istražite više o večerašnjem delimičnom pomračenju Meseca

U današnje vreme, gotovo svaki važnije astronomsko dešavanje prenosi se preko interneta, i današnje delimično pomračenje Meseca nije izuzetak.

Ako nam loše vreme i oblaci poremete planove, Kosmodrom vam omogućuje da direktan prenos pomračenja pratite na ovom linku. U suprotnom – izađite napolje.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *