Ponovo izlazi Galaksija! Nakon 17 godina, kultni časopis opet u štampi

Nakon 17 godina pauze, kultni časopis o popularizaciji nauke, Galaksija, uz koji su odrastale generacije, ponovo je u štampi, i na prodajnim mestima se očekuje za nekoliko dana.

Foto: Arhiva, Kosmodrom

Nakon 17 godina pauze, tokom kojih je neko vreme izlazio u elektronskom izdanju, besplatan za preuzimanje, kultni časopis o popularizaciji nauke, Galaksija, uz koji su odrastale generacije, ponovo je u štampi, i na prodajnim mestima se očekuje za nekoliko dana.

Uredništvo Galaksije je svojim čitaocima obezbedilo priliku da se pretplate na nova izdanja, i time podrže povratak istorijskog časopisa, ali i da istovremeno dobiju svoje primerke po povlašćenoj ceni. Informacije o pretplati i poklonu koji uz nju ide, pronađite na ovom linku.

Galaksija je izlazila jednom mesečno od marta 1972, pa sve do devedesetih godina.

Skenirane verzije starih brojeva možete pogledati ovde.

Istorija časopisa

Naslovna strana prvog broja Galaksije
Izvor: pc.sux.org

Časopis Galaksija je nastao kao novo izdanje izdavačke kuće BIGZ. Galaksija je nasledila časopis Kosmoplov u martu 1972. godine. Bio je najvažniji časopis za popularizaciju nauke u SFRJ. Časopis je izlazio jednom mesečno do devedesetih godina dvadesetog veka kada je usled krize koja je zahvatila naše društvo dobila udarac od koje se nije oporavila sve do samog kraja.

U drugoj polovini poslednje decenije dvadesetog veka, kada su drugi časopisi tabloidskog tipa izlazili na nedeljnoj bazi, Galaksija je kasnila mesecima. Nauka je polako gubila korak sa dnevnim dešavanjima i lakom zabavom da bi neumitno i tiho bila ugašena u zoru novog milenijuma. Časopis uz koji smo odrastali i uz koji smo upoznavali i otkrivali nove svetove, prestao je da postoji, ostavivši prazninu koji potonji časopisi kratkog daha nisu mogli da ispune.

Iz Galaksije je proistekao časopis Računari u vašoj kući (kasnije samo Računari).

Format časopisa je do 1989. bio 23x30cm, da bi kasnije, sa promenom dizajna i načina štampe, format bio 20x27cm.

Galaksija je iznedrila i prvi domaći kućni računar, nazvan po časopisu Galaksija, delo Voje Antonića.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *