Nova fotografija objekta Ultima Thule otkriva do sada nepoznate detalje

NASA je objavila najnoviju i do sada najkvalitetniju fotografiju objekta Kajperovog pojasa 2014 MU69, pod nadimkom Ultima Thule. Konačno vidimo detalje ovog udaljenog, neobičnog sveta

Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Lepote i čuda Kajperovog pojasa ne prestaju da iznenađuju kako pristižu novi podaci i fotografije iz ovog udaljenog, do sada nepoznatog sveta. Kontrolni tim misije New Horizons objavio je najnoviju fotografiju objekta MU69, poznatijeg pod nadimkom Ultima Thule, kog je na novogodišnju noć izbliza posetila istoimena letelica. Konačno imamo pogled na detalje ovog neobičnog sveta.

Fotografija je načinjena širokougaonom kamerom Multicolor Visible Imaging Camera (MVIC), 1. januara, u 05:26 UT – svega nekoliko minuta pre najbliže tačke preleta. Letelica je u tom trenutku bila na udaljenosti od 6.700 kilometara od objekta.

Na slici se jasno vidi terminator – granica noći i dana, kao i drugi topografski detalji. Na manjoj polovini objekta jasno se uočava velika kružna depresija, za koju još uvek nije utvrđeno da li je u pitanju udarni krater ili rezultat nekog drugog geološkog procesa. Takođe, u blizini terminatora se uočava nekoliko manjih detalja, za koje se pretpostavlja da su u pitanju cirkularne jame prečnika od oko 0.7 kilometara.

Jedan od najinteresantnijih detalja sa fotografije je sjajna “ogrlica” koja se nalazi na mestu na kom se dve polovine objekta spajaju. Naučnici se nadaju da će im taj, ali i ostali novi detalji reći nešto više o za sada misterioznom poreklu i procesu nastajanja ovog neobičnog objekta.

Podsetimo se, Ultima Thule je zapravo kontaktno dvojni objekat: sastoji se od dve povezane sfere. Mereći od jednog do drugog kraja, objekat je dugačak 31 kilometar. Kontrolni tim je većoj sferi, promera 19 kilometara, dodelio ime Ultima, a manjoj, promera 14 km, naravno – Thule.

Istražite više o misiji New Horizons.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *