Naučnopopularna tribina: “EKONOMIJA VAZDUHA”

Tribina Instituta za fiziku u okviru inicijative “Nauka kroz priče”, ponovo se održava u četvrtak, 27. februara, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra

Foto: Matt Artz, Unsplash

Šta zagađuje vazduh u Srbiji? Dugotrajna, gusta magla, smog, neprijatni mirisi, kao i podaci koje daju mobilne aplikacije podstakli su javnost da ove zime počne potragu za uzrokom visokih koncentracija zagađujućih materija iznad naših gradova. 

Nadležni organi su najavili niz mera, a tema je pokrenula i raznorodne organizacije na akciju. Šta o uzrocima zagađenja zapravo kažu naučnici? Kako prepoznati izvor problema? Kako ga suštinski rešiti tako da vazduh bude čistiji, a da to ipak ne izazove teške socijalne i ekonomske posledice?

Tribina Instituta za fiziku u okviru inicijative “Nauka kroz priče”, ponovo se održava u četvrtak, 27. februara, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Nakon brojnih izuzetno posećenih tribina posvećenim temama inspirisanim naukom, razgovaraće se o gorućem pitanju – o ekonomiji vazduha.

Učesnici tribine će objasniti kako se meri kvalitet vazduha, kakve su posledice po živi svet i zdravlje ljudi, ali kako se ovaj izazov rešava. Neizbežno, ova tema uključuje klimatske promene i pitanje kako smanjiti emisije štetnih gasova i kako se prilagoditi na globalno zagrevanje, pa će učesnici tribine govoriti i o stanju u našoj energetici, termolektranama i alternativnim izvorima energije.

Na tribini govore:

• Dr Mira Aničić Urošević, Laboratorija za fiziku životne sredine, Institut za fiziku u Beogradu
• Dr Vladimir Đurđević, klimatolog, Fizički fakultet u Beogradu
• Aleksandar Macura, ekspert za energetski sistem, RES Foundation
• Dr Slobodan Vukosavić, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, dopisni član SANU

Moderator:
• Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”

Ulaz je slobodan. Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *