NASA predstavila novu generaciju svemirskih odela za boravak na Mesecu i Marsu

Nasini astronauti su konačno spremni za život na Mesecu… pa, bar što se tiče garderobe. Predstavljena je nova generacija svemirskih odela, dizajnirana posebno za Artemis program i boravak ljudi na Mesecu. U planu su modifikacije za buduće posete Marsu

Inženjer za svemirska odela, Kristin Dejvis, nosi prototip novog Artemis svemirskog odela. Pored nje, Dastin Gomert, Project Manager za Orion program, predstavlja odelo za preživljavanje, koje astronauti nose tokom lansiranja, puta, i povratka na Zemlju.
Foto: NASA/Joel Kowsky

Nasa je danas predstavila novu generaciju svemirskih odela, pažljivo dizajniranu za program Artemis, ali i buduće misije.

Kako je Nasin glavni administrator Jim Brajdenstajn više puta zvanično obećao, ovaj program bi trebalo da na Mesec pošalje prvu ženu i narednog muškarca do 2024. godine.

Osim samog svemirskog skafandera, predstavljeno je i  takozvano odelo za preživljavanje – ono koje astronauti nose tokom lansiranja, puta na Mesec, i koje će nositi pri povratku na Zemlju.

Nakon 60 godina evolucije čuvenih, belih svemirskih skafandera, crveno-belo-plava Artemis odela predstavljaju vrhunac moderne tehnologije.

Dizajnirana su tako da se uz zamenu određenih segmenata mogu rotirati za potrebe boravka na površini Meseca, ali i u otvorenom svemiru.

 

Today, we showcased prototypes of our two newest spacesuits designed for Moon to Mars exploration! Get an up-close look at the next generation of #Artemis spacesuits during this demonstration with suit engineers, astronauts and more. Watch:

Posted by NASA – National Aeronautics and Space Administration on Tuesday, October 15, 2019

Pogledajte čitavu prezentaciju na ovom linku.


Odela će, kao i do sada, biti modularna, što omogućava individualno prilagođavanje obliku i veličini tela svakog astronauta. Ovo znači da se ona sastoje iz mnogo različitih delova – rukavice, podlaktice, nadlaktice, čizme, delovi nogavica – svi se mogu uklapati po potrebi. Sva odela su uniseks, i nosiće ih astronauti i muškog i ženskog pola.

Inžinjeri iz Nase kažu da Artemis generacija odela ima mnoge prednosti u odnosu na sada već zastarelu Apolo generaciju, koja se i dalje koristi na aktuelnim misijama, uključujući svemirske šetnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Grudni kontrolni panel na novim odelima je manji, što štedi prostor gornjeg dela skafandera, a novi dizaj ramenog dela omogućava daleko više mobilnosti nego što je to ranije bio slučaj. Astronauti su sada pokretljiviji unutar ovih svojevrsnih svemirskih modula.

Takođe, astronauti u Artemis odelima konačno mogu da dohvate rukom suprotno rame, kao i da podignu obe ruke iznad glave. Prsti na rukavicama su potpuno mobilni. Ovi važni pokreti su u Apolo odelima bili nemogući.

Svima su poznati čuveni snimci sa Meseca, na kojima Baz Oldrin i Nil Armstrong skakuću sa noge na nogu na površini našeg prirodnog satelita. Iako možda delimično zbog zabave, glavni razlog tome je bila nemogućnost normalnog hodanja u Apolo odelu.

Nova odela ne sputavaju kretanje, i u njima je jednostavno hodanje moguće.

 

NASA administrator Jim Brajdenstajn, levo, i Ejmi Ros, inženjer za svemirska odela, sredina, pozdravljaju Kristin Dejvis, inženjerku koja nosi prototip Artemis generacije svemirskih odela.
Foto: NASA/Joel Kowsky

Još jedan novitet u tehnologiji novih odela je i njihova termo izolacija. Temperature na Mesecu se kreću od oko +120°C danju, do oko -120°C noću. Artemis generacija odela trpi čitav ovaj temperaturni opseg bez problema.

Odela nemaju rajsferšluse niti kablove, koji su predstavljali najveći hazard što se materijala tiče. Segmenti odela se mehanički spajaju posebnim ležajevima, što smanjuje rizik od otkazivanja nedovoljno pouzdanih materijala.

Među novim tehnologijama ugrađenim u Artemis odela, nalazi se i novi sistem za filtriranje CO2. Apolo odela su imala rok trajanja koji je, između ostalog, zavisio i od količine CO2 koje je odelo moglo da filtrira.

Artemis odela mogu ovo da rade neograničeno, reciklirajući filtere, te CO2 neće više igrati ulogu u životnom veku odela.

 

Kristin Dejvis, u prototipu Artemis odela.
Foto: NASA/Joel Kowsky

Tokom uzbudljive prezentacije, Kristin Dejvis, koja je predstavila novi nosila prototip i koja radi kao inženjer u Nasi, sve vreme je bila u odelu pod pritiskom, spremnom za vakuum. Njena mobilnost je, u poređenju sa starim odelima, u ovim uslovima zaista bila spektakularna.

Što se tiče često nedovoljno zapaženog odela za preživljavanje, njegova uloga je izuzetno bitna u ljudskoj želji da naseli Mesec. Astronauti će putovati do Meseca oko tri dana, i isto toliko nazad.

Ovo znači da će u odelu za preživljavanje provoditi više od šest dana, te su njegova bezbednost i udobnost od krucijalne važnosti. Srećom, obe kategorije su unapređene.

Novi, jarko narandžasti prototip odela je otporan na uslove svemira u slučaju nesreće i izloženosti otvorenom svemiru. Istovremeno, odela će biti potpuno integrisana u sisteme letelice, i pravljena za jednostavnije upravljanje njome.

 

New Spacesuits

The first woman and next man will go to the Moon in 2024. 👩‍🚀👨‍🚀Today, we previewed the next-generation #Artemis spacesuits that our astronauts will wear – one for launch and re-entry, and one for exploring the lunar South Pole. Watch a recap: https://go.nasa.gov/35DoPc9

Posted by NASA – National Aeronautics and Space Administration on Tuesday, October 15, 2019

Pogledajte kratku verziju predstavljanja prototipa Artemis generacije odela.


U Nasi planiraju da Artemis odela blagovremeno adaptiraju i za boravak na Marsu. S obzirom na to da Mars, za razliku od Meseca i otvorenog svemira, ima atmosferu, biće potreban veći broj modifikacija.

Jedna od njih je i termo izolacija, jer su trenutno Artemis odela dizajnirana za vakuum.

Adaptacije će biti sprovedene i za boravak astronauta na Južnom polu Meseca, gde Artemis program planira da vrši istraživanja. U planu su čizme sa boljom izolacijom, kao i poboljšani sistem grejanja u odelu, jer je na Južnom polu temperatura osetno niža nego na ostatku Zemljinog prirodnog satelita.

Ono što se takođe nalazi na Južnom polu je i zaleđena voda, koja će biti neophodna za samoodrživu bazu na Mesecu koju Nasa želi.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *