Među naučnom elitom: Srbija postala punopravan član CERN-a

Jednoglasnim usvajanjem rezolucije, danas je u Ženevi Srbija proglašena 23. punopravnom članicom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN)

Foto: CERN

 

Jednoglasnim usvajanjem rezolucije, danas je u Ženevi Srbija proglašena 23. punopravnom članicom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Ovo Srbiju, uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, čini četvrtom zemljom koja nije deo Evropske Unije, a koja je dobila članstvo u ovoj prestižnoj naučnoj organizaciji.

Status punopravnog člana će otvoriti vrata studentima i profesorima iz naše zemlje za  naučnoistraživački rad na svetskom nivou, ali i domaćoj privredi za učestvovanje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Zemlje članice ove naučne organizacije, koja već odavno ima kultni status, imaju pristup najmodernijoj opremi i tehnologijama, što doprinosi znatnom podizanju nivoa kvaliteta naučnih istraživanja. Istraživači iz Srbije ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno pošto Skupština Srbije i Unesko ratifikuju ovu rezoluciju.

Republika Jugoslavija je bila jedan od osnivača ove organizacije 1954. godine. Međutim, 1961. godine se iz ekonomskih razloga povukla iz CERN-a.

U martu 2012. godine, Srbija se vratila u CERN, postavši njen pridruženi član. Rezolucija Saveta CERN iz 2010. godine predviđa da svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva koji može da traje minimum dve, a maksimum pet godina. Srbija je 14. decembra 2018. ostvarila uslove i postala punopravni član ove naučne organizacije.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *