Jednoglasno protiv slamčica: EU zabranjuje upotrebu jednokratne plastike

U najvećoj inicijativi za borbu protiv plastičnog otpada koju je svet do sada video, sve zemlje članice Evropske Unije donele su jednoglasnu odluku da do 2019. sa tržišta eliminišu jednokratnu plastiku koja čini 70% otpada u vodama Evrope

Foto: Pixabay

Plastični tanjiri, escajg i slamčice bi uskoro mogli postati prošlost, sudeći po odluci koju su u sredu jednoglasno donele sve zemlje članice, a koja se tiče prestanka proizvodnje i korišćenja jednokratne plastike do 2021. godine.

Evropska komisija je saopštila da će tamo gde ima alternative, u naredne 3 godine 10 najkritičnijih plastičnih proizvoda biti u potpunosti ukinuti sa tržišta. Što se tiče onih proizvoda kod kojih ne postoji direktna i povoljna alternativa, radiće se na smanjenju njihovog korišćenja, a proizvođači će biti obavezani zakonom da se pozabave plastičnim otpadom.

Jednoglasno usvojena odluka je rezultat delovanja Evropske strategije o plastici, usvojene u januaru ove godine, a koju su entuzijastično podržali kako politički organi, tako i građani. Podpredsednik inicijative, Frans Timermans, odgovoran za održivi razvoj, rekao je da će do 2050. u okeanima biti više plastike nego ribe ukoliko se hitno ne usvoje drastične mere. Strategija planira da do 2030. sva plastična pakovanja u Evropi budu reciklirana.

Jednokratna plastika čini više od 70% otpada koji se nalazi u morima i okeanima Evrope, dok u je u svetu slučaj još gori i čini 85%. Plastika je stigla i u pluća i na trpezarijske stolove ljudi, jer su čestice mikroplastike postale gotovo neizbežne, kako u vodi, hrani, tako i u vazduhu, navodi saopštenje. Još uvek ne postoji dovoljno studija o štetnosti uticaja mikroplastike na zdravlje ljudi, tako da najverovatnije i dalje nismo u potpunosti svesni svih njenih negativnih efekata.

Evropska unija se nada da će jedan set pravila koji će važiti za sve zemlje članice motivisati kompanije da budu odgovornije, te da će postati konkurentnije na bogatom i rastućem svetskom tržištu održivih proizvoda.

Po današnjoj odluci, neki od proizvoda za koje alternative postoje, a koji se nalaze na spisku 10 glavnih zagađivača, biće u potpunosti zabranjeni na tržištu. Neki od njih su plastični štapići za uši, escajg, tanjiri, slamčice, štapići za mešanje pića i plastični držači za balone. Zemlje članice će morati drastično da smanje upotrebu plastičnih čaša i posuda za hranu, a jednokratne čaše će biti dozvoljene samo ukoliko poklopci ostanu zakačeni na njih.

Proizvođači će biti obavezani zakonom da finansijski i organizaciono učestvuju u bavljenju plastičnim otpadom, ali će morati i da sprovedu kampanje za podizanje svesti o štetnosti jednokratne plastike. Na proizvodima će morati jasno da pišu uputstva o pravilnom odlaganju otpada, a sve kompanije zemalja članica će do 2025. morati da prikupe 90% korišćenih, jednokratnih plastičnih flaša za piće, što se može učiniti kroz sistem plaćanja depozita pri kupovini.

Predlog Evropske komisije sada odlazi na finalno usvajanje u Evropski parlament i Savet. Komisija skreće pažnju ostalim institucijama da ovu uredbu tretira kao prioritetnu.

Sudeći po analizi Evrobarometra, nakon regulisanja upotrebe plastičnih kesa, 72% evropskih građana reklo je da su smanjili korišćenje istih, te Evropa veruje da će i ova inicijativa doživeti uspeh i naići na odobravanje građanja, koji sve više insistiraju na tome da se njihove vlade pozabave gorućim problemom plastike.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *