Izraelski lender uništen pri sletanju na Mesec

Prva izraelska privatno finansirana svemirska misija neslavno je završena

Animacija: Wikimedia Commons

Prva izraelska privatno finansirana svemirska misija neslavno je završena. Mali lender, koji je lansiran SpaceX Falcon 9 raketom u februaru ove godine, nije uspešno sleteo na površinu Meseca.

Pre nekoliko minuta, lender Beresheet slupao se pri pokušaju sletanja na Zemljin prirodni satelit. Smatra se da je razlog za neuspešno prizemljenje otkazivanje rada motora u finalnoj fazi sletanja, kao i problemi u komunikaciji sa kontrolnim timom u Izraelu.

Više detalja o izraelskoj misiji na Mesec pronađite ovde.

„Nekada pobediš, nekada izgubiš“, rekao je za medije predsednik neprofitne organizacije SpaceIL, koja je dizajnirala lender, Moris Kan.

Izrael se nadao da će se upisati u istoriju kao četvrta nacija koja je sletela na Mesec, nakon SAD-a, Rusije i Kine.

Lender Beresheet, što u prevodu sa hebrejskog jezika znači “u početku”, je napravila neprofitna organizacija imena SpaceIL, koja je ovaj projekat započela u okviru Google Lunar X Prize.

U pitanju je internacionalno takmičenje čiji bi pobednik dobio 30 miliona dolara, ukoliko bi spustio letelicu na Mesec u okviru zadatog vremenskog roka. Osnovni kriterijum je bio da takmičari moraju biti privatne kompanije.

Ni SpaceIL, ali ni jedna druga konkurentska kompanija nisu uspeli da završe projekat na vreme, ali to Izraelce nije sprečilo da i nakon isteka roka nastave da pokušavaju. Takmičenje se završilo bez pobednika, a SpaceIL je ipak dočekao da vidi svog lendera u orbiti oko Meseca. Ali ne i na njemu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *