Doktor za Crvenu planetu: InSight stiže na Mars

Nasin lender Insajt sleće na Mars u ponedeljak, 26.11. Letelica je spremna da Crvenu planetu sprovede kroz dugo odlagani sistematski pregled.

Izvor: NASA

Nasa je spremna za još jedan istorijski događaj. U ponedeljak, 26. novembra, u 21 čas po lokalnom vremenu, na površinu planete Mars spustiće se letelica Insajt. Pridružite se našoj online zajednici  i  pratite sletanje uživo na Kosmodromu.

Po prvi put od 2012. godine, nakon uspešnog sletanja rovera Kjuriositi (Curiosity), Nasa će na Mars dovesti još jednog stanovnika. Ovog puta, to će biti letelica Insajt (InSight, skraćeno od Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). Insajt je do Marsa putovao od maja ove godine,  i  u ponedeljak konačno stiže na cilj.

Prethodne misije, prvenstveno roveri, koji su ispitivali našu susednu planetu, uglavnom su se bavile površinskim istraživanjima: njegovim kanjonima, vulkanima, kamenjem  i  zemljištem. Međutim, da bismo suštinski upoznali planetu  i  saznali više o njenoj prošlosti, moramo da zakopamo dublje ispod površine. Misija Insajt je stvorena upravo za ovo.

Umetnički prikaz InSight lendera
Izvor: NASA

DOKTOR ZA CRVENU PLANETU

Insajt je lender (letelica predviđena za prizemljenje) čija je glavna misija da obavi prvi sistematski pregled Crvene planete. Bilo je krajnje vreme, imajući u vidu da je formirana pre oko 4.5 milijardi godina. Insajt je prvi svemirski, robotski doctor-istraživač, dizajniran specifično za detaljno  i  dubinsko ispitivanje Marsa – njegove kore, omotača  i  jezgra. Ostali elementi misije su istraživanje tektonske aktivnosti, ali  i  frekvencije  i  karakteristike udara meteorita.

Od izuzetnog je značaja da saznamo više o unutrašnjoj strukturi ove planete. Dublji uvid u geologiju Marsa će nam biti od pomoći da razumemo kako su se formirale unutrašnje, kamenite planete Sunčevog sistema. Osim Marsa, u njih spada  i  Zemlja, ali  i  Venera  i  Merkur. Slično važi  i  za egzoplanete kamenite structure.

Kako bi pogledao dublje ispod površine, Insajt će koristiti naučne instrumente poslednje generacije. Uz njihovu pomoć, izmeriće znake života Marsa: njegov puls, temperaturu   i  reflekse.

Mesto sletanja
Izvor: NASA

VITALNI ZNACI MARSA

Puls Marsa je njegova seizmička aktivnost. Kako bi ona bila precizno izmerena, Insajt sa sobom nosi seizmograf, osetljivi instrument koji detektuje talase koji se kreću kroz unutrašnjost planete. Analizom talasa, naučnici će uspeti da utvrde njihovu prirodu  i  izvor.

Merenje Marsove temperature biće izvedeno uz pomoć sofisticirane toplotne sonde, HP³. Ona će se zavuću dublje nego bilo koji drugi instrument pre nje u površinu Marsa,  i  utvrditi koliko je planeta topla  i  koliko toplote cirkuliše kroz nju. Na ovaj način, utvrdićemo da li se Mars  i  Zemlja sastoje od sličnih stvari, a moći ćemo štošta da zaključimo  i  o evoluciji ove planete.

Kao  i  Zemlja,  i  Mars se lagano giba dok se okreće oko svoje ose. Dve antene, delovi RISE instrumenta, pomoći će Insajtu da izuzetno precizno prati svoju poziciju na površini Marsa. Na ovaj način, naučnici će moći da izmere planetine reflekse,  i  da zaključe o tome kako njena unutrašnja struktura utiče na njeno kretanje oko Sunca.

Umetnički prikaz InSight lendera
Izvor: NASA

CILJEVI MISIJE

Insajt ima dva opšta naučna cilja. Svaki od njih je dolazi sa više pojedinačnih, individualnih zadataka  i  misija. Prvi od njih je prikupljanje informacija o ranom procesu formiranja planeta kamenitog sastava. Da bi ovaj cilj bio ostvaren, lender će utvrditi sledeće:

  • veličinu Marsovog jezgra, njegov sastav, te da li je u pitanju tečno ili čvrsto jezgro,
  • debljinu i  sastav kore,
  • strukturu omotača,
  • koliko je topla unutrašnjost planete i  koja količina toplote još uvek u njoj cirkuliše.

Drugi naučni cilj je ispitivanje tektonike Marsa, kao  i  aktivnost meteorita na njegovoj površini. Za potrebe ovog cilja, lender će napraviti sledeća merenja:

  • koliko je snažna i  česta seizmička aktivnost  i  u kom strukturalnom delu planete se odvija,
  • koliko često meteoriti udaraju u površinu Marsa.
Priprema MarCO jedinica
Izvor: NASA

KOMUNIKACIONI EKSPERIMENT

U pratnji Insajta  i  lansirane istom raketom su  i  dve mikro-letelice, pod nazivom MarCo. U pitanju su dve komunikacione naprave veličine akten tašni, za koje se naučnici nadaju da će uspeti da pošalju ka Zemlji podatke tokom probijanja Insajta kroz atmosferu Marsa  i  tokom samog sletanja.

Ovo će biti prvi praktični test za MarCO letelice, koje bi se mogle pokazati vrlo korisnim tokom budućih misija. No, ako  i  ne uspeju da urade posao iz prvog pokušaja, ni na koji način neće ugroziti uspešnost samog Insajta. Za sada, one strpljivo lete tik iza lendera, prateći ga u stopu  i  čekajući svojih pet minuta.

SLETANJE

Insajt je unapred programiran sekvencom za prolazak kroz atmosferu  i  spuštanje na našu komšijsku planetu. Međutim, čak  i  sa unapred odeređenom rutom, lender će biti suočen sa mnogim izazovima.

Sletanje je planirano za 20 časova po lokalnom vremenu, u ponedeljak, 26. novembra. Procedura sletanja počinje kada letelica dosegne Marsovu atmosferu, negde na 130 kilometara iznad površine planete.

Nakon što se uz pomoć toplotnih štitova bude probio kroz atmosferu Marsa, prvo će otvoriti padobran koji će ga donekle usporiti. Zatim će aktivirati rakete koje će mu dodatno prilagoditi brzinu. Nakon toga,  i  ako sve prođe po planu, lender će biti spreman za sletanje na glatku površinu Rajske zaravni (Elysium Planitia). Ovo podneblje je mirno i stoga idealno za dugoročni boravak lendera, kome će biti potrebni mir  i  tišina kako bi na miru obavljao svoju bitnu misiju. Želimo mu sreću.

ISTRAŽITE VIŠE O MISIJI INSAJT:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *