Insajt uspešno sleteo na Mars: stižu prve fotografije

Tačno u 20:54 po CET vremenu, Nasa tim u kontrolnoj sobi Jet Propulsion laboratorije u Pasadeni eksplodirao je od sreće, nakon što je kontrolorka misije izgovorila tri istorijske reči: „Touch down confirmed“

Kontrolni tim misije slavi uspešno sletanje
Foto: NASA

Tekst: Nevena Grubač

U neverovatno uzbudljivom i apsolutno uspešnom poduhvatu koji su uživo pratili milioni gledalaca širom sveta, tokom za mnoge najneinventivnijeg i najmanje zanimljivog dana u nedelji, Nasa je na drugu planetu poslala i uspešno prizemljila još jednog robota.

Od danas, populacija Marsa broji tri funkcionalna, zemaljska robota. Najmlađi član porodice je lender Insajt (InSight). Stigao je na Crvenu planetu danas, u ponedeljak, 26. novembra, u 21 čas po CET vremenu. Na ogromnu radost kako kontrolnog tima Nase, tako entuzijastičnih posmatrača širom planete Zemlje, sletanje je prošlo glatko, bez ikakvih poteškoća i problema.

U 20:40 po CET vremenu, baš kako je i planirano, Insajt je odbacio svoj krstareći stepen, koji je koristio tokom puta dugog 484.773.006 kilometara od Zemlje do Marsa. Na taj način, Insajt se presvukao u lender – letelicu dizajniranu za sletanje na površinu nebeskog tela. Odmah nakon toga, letelica je promenila svoj položaj, kako bi svoj toplotni štit orijentisala na način idealan za ulazak u atmosferu.

Prva fotografija koju je Insajt poslao sa Marsa, svega nekoliko minuta po sletanju
Foto: NASA

Šest minuta kasnije, MarCO sateliti, komunikacione naprave koje su pratile Insajt u stopu a imale zadatak da prenose informacije između dešavanja na Marsu i kontrolne sobe, šalju prve podatke na Zemlju. MarCO je eksperimentalni projekat, te je stoga oduševljenje zbog njegovog uspešnog funkcionisanja bilo još veće. Od velikog je značaja i to što naučnici mogu da se oslone na ove male komunikacione sprave i tokom narednih misija na Marsu.

U 20:47, Insajt je zagrebao atmosferu crvene planete, ušavši i pod adekvatnim uglom i odgovarajućom brzinom. Počelo je sedam minuta straha, kako inženjeri iz Nase nazivaju vreme koje je potrebno Insajtu da prođe kroz atmosferu i stigne na tlo planete. Tokom ovog vremena, jedino što kontrolni tim iz Nase može da radi, je da sedi i čeka. Unapred programirana sekvenca spuštanja je počela i sada je sve na Insajtu i na Marsovom raspoloženju.

Tokom ovih sedam minuta, Insajt je odbacio toplotni štit, aktivirao radar za određivanje visine koji je pomogao Nasi da prati sletanje iz metra u metar, izbacio padobran i detonirao rakete za usporavanje, te rasklopio tri noge na kojima će lender stajati.

Tačno u 20:54 po CET vremenu, Nasa tim u kontrolnoj sobi Jet Propulsion laboratorije u Pasadeni eksplodirao je od sreće, nakon što je kontrolorka misije izgovorila tri istorijske reči: „Touch down confirmed“ (kontakt sa površinom potvrđen).

IDC kamera, koja se nalazi na robotskoj ruci lendera, napravila je ovu fotografiju nedugo nakon sletanja. Na njoj se vidi monotoni pejzaž Elysium Planitie, novog Insajtovog doma, kao i deo same letelice.
Foto: NASA

Insajt se spustio na Mars tokom besprekorno izvedene procedure sletanja. Svega nekoliko minuta kasnije, uspeo je i da napravi prvu fotografiju svog okruženja. Ne može mu se zameriti što je u entuzijazmu da to učini što pre, fotografisao kroz zatvoren poklopac objektiva. Uskoro će stići fotografije boljeg kvaliteta, ali ovu prvu ćemo uvek pamtiti.

Ono što sada sledi, nije odmor. Pred Nasom i Insajtom su meseci napornog rada – pripreme sondi, seizmografa i kamera, podešavanje opreme, kalibracije instrumenata. Možemo očekivati da će lender tek kroz nekoliko meseci početi da radi na svojim eksperimentima i da šalje podatke na Zemlju.

Najrizičniji deo posla je ipak završen. Insajt je udobno smešten na delu Marsa poznatim pod imenom Elysium Planitia, kog u slobodnom prevodu zovemo Rajska zaravan. U pitanju je geomorfološki region sličan dnu jezera. Nalik je pustinji ili ravnici. Izuzetno je ravan, i samim tim bezbedan za naporan posao koji čeka malu, hrabru letelicu u narednim godinama. Planeta Zemlja joj drži palčeve.

Istražite više o misiji Insajt:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *