Žirafe na korak od svrstavanja među ugrožene vrste

Amerika bi uskoro mogla da proglasi žirafe ugroženom vrstom. Zahtev su podnele međunarodne organizacije koje tvrde da broj ovih životinja u svetu dramatično opada, a jedan od razloga je i legalni lov, čijih 98% čine američki sportski lovci

Foto: Gwen Weustink, Unsplash

 

Mada su trenutno klasifikovane kao „ranjive“, žirafe bi uskoro mogle biti stavljene u ugroženu kategoriju.

Grupa međunarodnih organizacija za zaštitu životinja je 2017. podnela zahtev Američkoj službi za lov i ribolov (US Fish and Wildlife Service, FWS), u kom zahteva veći nivo zaštite za ove životinje u SAD.

Nakon dve godine odlaganja razmatranja zahteva, i nakon jedne krivične prijave zbog prolongiranja početka procesa, FWS je konačno najavila da počinje sa procenom.

Podnosioci zahteva smatraju da broj žirafa širom sveta drastično opada, i da će, ukoliko se hitno ne stave pod najviši stepen zaštite, njihov opstanak kao vrste biti ugrožen bar u nekima, ako ne u svakom delu njihovog prirodnog staništa.

Međunarodne organizacije za zaštitu životinja vide više razloga za opadanje broja jedinki žirafa. Neki od njih su klimatske promene – suše i poplave ugrožavaju prirodna staništa ove vrste – ali značajnu ulogu ima i lov – kako kontrolisan i legalan sportski lov, tako i krivolov.

Saznajte koje su životinjske vrste istrebljene u 2018. godini

Ukoliko zahtev bude odobren, i žirafe klasifikovane kao ugrožena vrsta, FWS će raspisati stroge i restriktivne uslove pod kojima će kontrolisati kupovinu, prodaju i transport ovih životinja unutar svojih granica.

Po svom izveštaju iz 2016, Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) procenjuje da u svetu postoji 97.562 jedinki žirafa, što je za oko 40% manje od istraživanja iz 1985.

Žirafino meso je izuzetno traženo u zemljama Afrike, ali ono što najviše zabrinjava je rastući trend potražnje za žirafinim kostima, koji preti da dostigne čak i slonovaču. Ova sirovina se koristi uglavnom za za izradu drški za noževe i raznih drugih dekorativnih predmeta.

 

Foto: Pixabay

 

Sjedinjene Američke Države su između 2006. i 2015. uvezle 3.744 žirafinih trofeja, a gotovo 40.000 primeraka žirafe je u ovom periodu uvezeno u zemlju. Tu spadaju 21.400 rezbarenih kostiju, 4.789 originalnih kostiju i 1.903 fragmenata kostiju žirafe, kao i 3.008 komada kože i 855 različitih proizvoda od kože i drugih ostataka ovih plemenitih životinja. Podaci su navedeni u zahtevu za stavljanje žirafa u zaštićenu kategoriju, a preuzeti su iz javnih izvora vlade SAD-a.

Internacionalni safari klub (Safari Club International), neprofitna organizacija koja se bori i za slobodu lova i za očuvanje živog sveta, smatra da bi stavljanje žirafa u ugroženu kategoriju ovim životinjama nanelo štetu. Naime, kontrolisani, sportski lov se plaća, a zarađeni novac ide direktno fondovima za očuvanje žirafa i njihovog staništa, i bez tih finansijskih upliva kvalitet života žirafa može dramatično opasti.

S obzirom na to da je Akt o ugroženim vrstama, na koji se zahtev poziva, samo američki zakon, i da se može odnositi samo na domaće vrste, Safari klub ne vidi kako bi ovo proglašenje moglo pomoći vrstama iz drugih delova sveta. Iz kluba tvrde da žirafe kao vrsta bujaju u zemljama sa kontrolisanim lovom, poput Namibije, Južne Afrike i Zimbabvea, i da se njihov broj udvostručio u periodu od 1870-ih.

Saznajte šta znači termin antropocen, i na koje načine čovek preti da ugrozi biodiverzitet planete

Safari klub navodi da ove tri afričke zemlje 98% prihoda u industriji legalnog lova ostvaruju baš od američkih lovaca, koji dolaze na safari kako bi učestvovali u sportskom lovu i sa sobom poneli trofeje. Legalni lov, i finansijska sredstva koja donosi, nezamenljivi su resurs za održavanje staništa žirafa u divljini i što je najvažnije, za borbu protiv lovokradica.

Međutim, ako SAD zabrani uvoz žirafinih trofeja u zemlju, mnogi lovci neće biti motivisani da plaćaju visoke cene za legalni lov na ove životinje, jer neće biti u mogućnosti da trofeje donesu kući. Na taj način, žirafe ostaju bez resursa neophodnih za opstanak, navodi se u izjavi Internacionalnog safari kluba.

Zahtev za stavljanje žirafa u ugroženu kategoriju pod Aktom o ugroženim vrstama (Endangered Species Act, ESA) SAD-a su podnele sledeće međunarodne organizacije: Center for Biological Diversity, Humane Society International, Humane Society of the United States, International Fund for Animal Welfare, i Natural Resources Defense Council.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *