Zbogom, Aresibo: Urušio se kultni radio-teleskop nakon 57 godina rada

Foto: ARECIBO OBSERVATORY/UNIVERSITY OF CENTRAL FLORIDA

Jedan od najpoznatijih radio-teleskopa na svetu, Aresibo, konačno je i zvanično van funkcije.

Nakon što se poslednjih nekoliko godina borio sa mnogim nedaćama, od pucanja dva kabla koja su nosila platformu sa instrumentima, tešku 900 tona, do posledica štete koje mu je naneo uragan Marija, uprava opservatorije je 19. novembra objavila da teleskop prestaje sa radom.

Ipak, ova ikona radio-astronomije nije uspela da doživi kontrolisanu demontažu, jer je danas, oko 8 sati ujutru, došlo do kompletnog urušavanja platforme, koja je visila iznad 305 metara širokog tanjira.

Foto: David Broad, Wikimedia Commons

Ramon Lugo, direktor Florida Space Institute at the University of Central Florida, institucije koja upravlja ovom opservatorijom starom 57 godina, rekao je da niko nije bio u blizini teleskopa u momentu kolapsa, ali u saopštenju FreeSpins nije naveo detalje vezane za sam proces urušavanja.

Lugo navodi da inžinjeri za sada smatraju da je došlo do pucanja nekog od preostalih kablova, koji su već bili preopterećeni nakon gubitka prva dva.

Foto: Jeff Hitchcock/Flickr/Accessed under the Attribution 2.0 Generic creative commons license

Radio teleskop Aresibo (Arecibo) se nalazi pokraj mesta Aresibo u Portoriku. Izgrađen je u periodu između 1960. i 1963. godine.

Ova opservatorija je bila lokacija snimanja za više filmova, kao što su neki od filmova Džejmsa Bonda, film Kontakt, urađen po istoimenoj knjizi Karla Segana, TV serija Dosije X, i drugi.

Radio-teleskop Aresibo je bio poznat i po učešću u projektu SETI@home.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *