Paketić za astronaute: Sladoled uspešno lansiran na svemirsku stanicu

NASA uspešno lansirala letelicu Cygnus, natovarenu sa oko 3 tone hrane i opreme za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Izvor: NASA

Tekst: Nevena Grubač

U subotu, 17. novembra, u 10 časova i 1 minut po lokalnom vremenu, Nasa je uspešno lansirala Antares raketu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Raketa je sa sobom ponela tovarnu letelicu Cygnus (Labud), čija je misija redovno snabdevanje posade na MSS-u.

Nakon što je dva puta odlagano zbog loših vremenskih prilika, lansiranje je konačno proteklo uspešno i bez komplikacija. Cygnus se vinuo u orbitu u tačno 4:01 po istočnom severnoameričkom vremenu (EST vremenska zona), noseći 3.350 kilograma hrane, odeće, naučne i inženjerske opreme.

Kao i uvek kada su u pitanju misije snabdevanja, veliki deo tovara bio je rezervisan za naučne eksperimente, koji su primarna aktivnost astronauta koji žive i rade na svemirskoj stanici. Ali, ništa manje bitni su i sladoled  i sveže voće, kao sitan luksuz za stanovnike svemirske stanice. Zaslužili su.

Trag lansiranja slikan dugom ekspozicijom
Izvor: NASA

 

Jedan od eksperimenata na kojima će astronauti raditi u svemiru je osmišljen u saradnji sa Fondacijom Majkla Džej Foksa, zvezde filma „Povratak u budućnost“. Fondacija se bavi istraživanjem Parkinsonove bolesti, od koje pati i poznati glumac.

U još uvek mračnim satima ranog, subotnjeg jutra, blještavo lansiranje rakete Antares, Nortrop Granmen fondacije, bilo je vidljivo svim entuzijastima koji su žrtvovali san, a zatekli se na istočnoj obali SAD-a i imali vedro nebo.

Po planu, Cygnus bi trebalo da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu u ponedeljak, 19. novembra. Letelicu će tada astronauti uhvatiti kanadskom robotskom rukom, i njome je navoditi na spajanje sa stanicom. Tu će i ostati dokirana sve do februara.

U planu je nekoliko omanjih naučnih misija koje će za to vreme obaviti. Zatim će biti napunjena smećem sa MSS-a, i deorbitirana da bezbedno i kontrolisano sagori u Zemljinoj atmosferi.

Pre samo oko 15 sati, ruska letelica Progres je takođe uspešno poletela ka MSS-u, i trenutno je u orbiti. Njeno spajanje je planirano za nedelju. Astronautima je ponela oko 3 tone opreme.

Čitaoci Kosmodroma imali su priliku da prate lansiranje uživo.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *