Upoznajte astronaute misije Demo-2

Astronauti Bob Benken i Dag Harli. Foto: SpaceX/NASA

Ovih dana, javnost zagriženo prati vesti o misiji Demo-2, udruženom naporu Spejseksa (SpaceX) i Nase (NASA) da posle 11 godina ponovo lansiraju ljude sa američkog tla.

Nakon odlaska kultnih Nasinih šatlova u penziju, Amerikanci su u svemir, prvenstveno na Međunarodnu svemirsku stanicu, leteli na iznajmljenom ruskom Sojuzu, raketi toliko čuvenoj po svojoj pouzdanosti da je odavno ušla u istoriju.

Međutim, sve ovo vreme, Nasa nije sedela skrštenih ruku, već je u saradnji sa većim brojem privatnih kompanija radila na mogućnosti da povrati astronautičku nezavisnost, i ponovo počne da lansira astronaute sa svoje teritorije.

Za svega nekoliko dana, u misiji koja može promeniti tok istorije, Nasa i privatna kompanija Spejseks lansiraju misiju Demo-2. Ona će na MSS poneti dvojicu iskusnih astronauta.

Ko su, dakle, prvi astronauti koji su svoje živote poverili privatnoj kompaniji Spejseks?

Obojica astronauta su veterani, nosioci brojnih odlikovanja, ljudi sa mnogim veštinama i bogatim obrazovanjem. Ovde ćemo navesti samo ukratko ono što ih čini pravim kandidatima za Demo-2 misiju.

Robert Luis "Bob" Benken

Robert Luis “Bob” Benken, rođen 28. jula 1970 godine, ima veliko iskustvo u Nasinom svemirskom programu.

Leteo je u spejs šatl (Space Shuttle) misijama STS-123 i STS-130 kao specijalista misije, u kojima je proveo više od 708 sati u svemiru – 37 sati u otvorenom svemiru, tokom takozvane svemirske šetnje.

Diplomirao je na Kaltek Univerzitetu u Kaliforniji kao mašinski inženjer, a kasnijim školovanjem došao je do zvanja doktora nauka. Nakon toga je gradio karijeru kao probni pilot, kojom prilikom je stekao preko 1000 sati leta u 25 različitih tipova letelica.

Jedno vreme je radio i kao direktor astronautske kancelarije u Nasi. Oženjen je astronautkinjom  K. Megan MekArtur.

Astronauti Bob Benken i Dag Harli. Foto: SpaceX/NASA

Dag Gerald Harli

Dag Gerald Harli, rođen 21. oktobra 1966, je pilotirao spejs šatl misijama STS-127 i STS-135, koja je bila i poslednja šatl misija u julu 2011. godine. Tom prilikom je proveo više od 28 dana u svemiru.

Ima veliko vojno iskustvo – kao marinac je bio pilot na F-18 Super Hornetu, gde je imao pilotski nadimak “Chunky” (krupan, silan, veliki; prim. aut.). Završio je školu za rezervne oficire i gradio karijeru kao probni pilot.

Dag je jedno vreme radio i kao Nasin direktor misija u “Gagarin trenažnom centru za kosmonaute” u Zvezdanom gradu u Rusiji.

Oženjen je astronautkinjom Karen Najberg, sa kojom ima sina.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *