Gledajte tranzit Merkura uživo na Kosmodromu, sledeća šansa je 2032. godine

Oblačno je, nemate adekvatnu posmatračku opremu a lokalno astronomsko društvo ne organizuje posmatranje ove retke astronomske pojave u vašem gradu? Gledajte kako Merkur pomračuje lik Sunca uživo na Kosmodromu

Gledajte tranzit Merkura uživo na videu iznad

Posmatranje tranzita Merkura nije jednostavno kao posmatranje meteorskog roja, ili eklipse Meseca. Da bi se mala, crna tačka koja sporo prelazi preko Sunčevog diska videla, potrebni su i teleskop i specijani filteri za Sunce.

Razumljivo je da većina posmatrača ne raspolaže ovakvom opremom. Ovde u pomoć dolaze organizovanja posmatranja lokalnih astronomskih klubova, ali i ovo se često dešava samo u većim gradovima ili mestima sa snažnom astro zajednicom.

Za sve ostale zainteresovane posmatrače, koji nisu imali sreće sa navedenim uslovima, Kosmodrom omogućuje prenos tranzita Merkura uživo. Uživajte u ovom retkom astronomskom događaju, prateći video iznad.

Više o tranzitu Merkura saznajte ovde:
TRANZIT MERKURA: KAKO I KADA POSMATRATI REDAK ASTRONOMSKI DOGAĐAJ

Tranzit Merkura će trajati ukupno oko 5.5 sati, i bar će delimično biti vidljiv sa čitave planete. Na nebu iznad Beograda, Merkur će dospeti ispred lica Sunca u 13:37 časova. Slična vremena važe i za ostatak Srbije i regiona.

Tranzit Merkura će za posmatrače iz naših krajeva biti završen zajedno sa zalaskom Sunca.

Kao i za svaki drugi astronomski događaj, tako i za tranzit Merkura treba prilagoditi očekivanja. Merkur će oku posmatrača delovati kao mala, crna tačka, oko 200 puta manja od lica Sunca.

Iako prizor neće biti spektakularan poput, recimo, pomračenja Sunca, treba imati u vidu da je mala, crna tačka koju gledamo, zapravo čitav svet – planeta Sunčevog sistema koju inače nemamo mnogo prilika da posmatramo.

Ukoliko se ipak odlučite za posmatranje uživo, ne zaboravite:

PRE SVEGA, BEZBEDNOST. TRANZITI PLANETA ZNAČE DA SE PLANETE PRIVIDNO KREĆU ISPRED SUNČEVOG DISKA, ŠTO ZNAČI DA SE PRI POSMATRANJU GLEDA PRAVO U SUNCE. NIKAD NE GLEDAJTE DIREKTNO U SUNCE BEZ ZAŠTITNOG FILTERA! TO VAM MOŽE OZBILJNO UGROZITI VID I ČAK IZAZVATI SLEPILO.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *