Svetska nedelja svemira: Pridružite se zvezdanoj proslavi

Ove nedelje, od 4. do 10 oktobra, građani planete slave nauku i tehnologiju, kao i boljitak koji one donose našoj civilizaciji

 

Ove nedelje, od 4. do 10 oktobra, građani planete slave nauku i tehnologiju, kao i boljitak koji one donose našoj civilizaciji. Generalna skupština UN je ovih 7 dana oktobra proglasila za zvaničnu Svetsku nedelju svemira. Odluka je doneta 1999. godine, i proslava se od tada održava anualno.

Ova specifična nedelja je odabrana zbog istorijski značajnih datuma koji su se odigrali u ovom periodu. Pre svega, u pitanju je 4. oktobar 1957. godine, kada je SSSR u orbitu lansirao prvi veštački satelit.

Po mnogima, ovaj trenutak u istoriji je lansirao našu civilizaciju u kosmičko doba, i izazvao nezapamćen politički, vojni, tehnološki i naučni progres. Metalna sfera veličine lopte za plažu, teška svega nešto više od 83 kilograma, obeležila je početak Hladnog rata – svemirske trke koja se decenijama kasnije vodila između SSSR-a i SAD-a.

Lansiran u nisku eliptičnu orbitu, Sputnik 1 je kružio oko Zemlje 3 nedelje, pre nego što je ostao bez napajanja. Nakon toga, operisao je u tihom modu još čitava dva meseca, da bi svoje istorijsko putovanje konačno završio sagorevajući u Zemljinoj atmosferi, nakon načinjenih 1440 orbita.

 

Foto: Envato

 

Drugi važan datum u istoriji svemirskih istraživanja, a koji pada na ovaj period, je 10. oktobar 1967 – dan kada je potpisan Međunarodni sporazum o svemiru (Treaty on Principles Governing the Activites of States in the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space, including the Moon and Other Celestial Bodies).

Svetska nedelja svemira je skup aktivnosti koje širom sveta organizuju i realizuju agencije, vazduhoplovne kompanije, škole, planetarijumi, naučni muzeji ili astronomska društva, a koje se odigravaju između 4. i 10. oktobra.

U Srbiji je tokom Svetske nedelje svemira planiran veliki broj aktivnosti. Nacionalni koordinator za Republiku Srbiju je Zoran Tomić, osnivač AU “Eureka” iz Kruševca.

Sve informacije o tome kako se Svetska nedelja svemira slavi u Srbiji, možete pronaći na zvaničnom sajtu, ovde. Dešavanja možete pratiti i na Fejsbuk stranici, ovde.

Aktivnosti koje u Nišu sprovodi Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, možete naći na ovom linku.

Neke od aktivnosti koje će tokom ove nedelje biti održane u Srbiji, možete videti u donjoj tabeli.

 

Event Name Event State/Province Event Date
“Pohod na Mjesec” Šumadija 07, Oct 2019
Posmatranje Meseca Central Serbia 05, Oct 2019
Misija X – treniraj kao astronaut Nišavski okrug 08, Oct 2019
Are they really set on the moon? Jesu li zaista šetali na Mesecu ? _ Serbia 10, Oct 2019
Space Explorers Serbia 04, Oct 2019
Magnetic Activity Box Serbia, Niš 04, Oct 2019
Međunarodni projekat “Susret svetova 3” – školski projekat Sumadija Kragujevac 04, Oct 2019
Ентузијазмом до свемира Toplica District 04, Oct 2019
Neka svemir čuje Brankov nemir Vojvodina 21, Oct 2019
Pogledaj u nebo iznad oblaka Vojvodina 04, Oct 2019

 

Zvanični poster za Svetsku nedelju svemira 2019.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *