Svemirski teleskop Džejms Veb je stigao na svoje odredište

Ilustracija: ESA

Danas, u 19 časova po lokalnom vremenu, svemirski teleskop Džejms Veb je čitavih 297 sekundi držao upaljenima svoje potiskivače kako bi kompletirao finalnu korekciju kursa. Ova poslednja korekcija Vebove trajektorije usmerila ga je ka njegovom konačnom odredištu – orbiti oko druge Sunce-Zemlja Lagranžove tačke, ili L2.

Finalno paljenje trastera je na Vebovu brzinu dodalo svega 1,6 metara u sekundi – suštinski tempo lagane šetnje – ali sasvim dovoljan da dovede čuveni teleskop na njegov dugo anticipirani cilj, i okonča putovanje koje su pratili milioni.

Vebova orbita oko L2 tačke će mu omogućiti širok i neometan pogled u kosmos u svakom trenutku njegove orbite, dok će njegova teleskopska optika i naučni instrumenti imati priliku da se dovoljno ohlade kako bi vršili svoju optimalnu naučnu funkciju.

Kako bi stigao u prostranstva L2 tačke, Veb je koristio manje goriva nego što su se naučnici nadali, čime je za oko duplo produžio i premašio očekivani životni vek. Takođe, višak goriva biće utrošen na fundamentalno važne stvari – sitne korekcije kursa potiskivačima, koje bi ga održale u idealnoj orbiti, kao i poništavanje efekta pritiska solarne radijacije na ogromni sunčani štit.

Sada, kada su Vebovo sekundarno i segmenti primarnog ogledala rasklopljeni, inženjeri će započeti tri meseca dug, sofisticirani proces podešavanja i poravnavanja teleskopske optike do praktično nanometarske preciznosti.

Džejms Veb je bio najveće i najskuplje kockanje u istoriji istraživanja svemira, ali je potencijalno i projekat koji nam može otkriti najstarije tajne univerzuma. Na korak smo od toga da budemo svedoci raspleta ove uzbudljive, revolucionarne partije karata.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *