Što više zelenila – to manje stresa, kaže nauka

Nikoga, a naročito ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Nauka se u potpunosti slaže

Foto: Pixabay

 

Urbanizacija je u svom osnovnom obliku donela pregršt bolesti izazvanih stresom. Nikoga, a naročito ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Međutim, to više nije samo naša intuitivna procena.

Jedna studija je našla direktnu vezu između količine drveća na ulicama, i nivoa smanjenja stresa.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ilinoisu uključilo je 160 individua koje su prvobitno bile izložene testu koji indukuje stres. Nakon toga, puštan im je jedan od ukupno deset trodimenzionalnih filmova koji su sadržali ulične scene sa različitom gustinom drvoreda.

Na kraju, ispitanici su ispunjavali upitnik na osnovu kog je mereno na kakav način su date scene uticale na nivo njihovog smanjenja stresa.

DVA SATA PRIRODE – RECEPT ZA DOBRO ZDRAVLJE, KAŽE STUDIJA

Kao što možemo očekivati, rezultat je pokazao da što smo više izloženi drveću, brže ćemo se oporavljati od stresa. Nalaz studije nije odstupio ni pri uzimanju u obzir pola, godina i stresa sa kojim su učesnici ispitivanja došli na ispitivanje.

 

Foto: Milan Simonović

 

Autori studije su poručili da bi drvoredi u lokalnim zajednicama dramatično uticali na smanjene nivoe stresa, kao i da nam je svako pojedinačno drvo važno.

Međutim, dok je navedena studija bazirana na svedočenju ispitanika i njihovoj ličnoj proceni, jedno laboratorijsko istraživanje je pokazalo slične rezultate na nešto drugačiji način.

Na Institutu za istraživanje zdravlja u Amsterdamu, naučnici su ispitanicima, nakon indukovanja stresa, prosto pokazivali fotografije zelenila. Simultano, rađen im je elektrokardiogram koji je merio psihološke markere stresa.

Kada su učesnici gledali slike zelenila – ne čak ni u prirodnom okruženju, već gradskom, bez naročitih estetskih karakteristika – njihovi nivoi stresa su bili u padu.

Ispostavlja se da držanje fotografija prirode, ili naprosto – bilo kakvog zelenila, na radnom stolu i u ranom okruženju može značajno pomoći kod stresnih situacija.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *