SpaceX uspešno lansirao Falcon Heavy i prizemljio sva tri bustera u prvoj komercijalnoj misiji

U besprekornoj misiji sprovedenoj danas u Kejp Kanaveralu, SpaceX se još jednom upisao u istoriju. Zapravo, dva puta. Falcon Heavy je uspešno izveo svoju prvu komercijalnu misiju, a po prvi put su prizemljena sva tri bustera

Foto: SpaceX

SpaceX je uspešno lansirao svoju prvu plaćenu, operativnu misiju na Falkon Hevi (Falcon Heavy) raketi. U fantastičnom trijumfu nauke i inžinjeringa, takođe po prvi put, uspešno su prizemljena sva tri Falkonova bustera.

Lansiranje je obavljeno sa danom zakašnjenja, nakon što je juče odloženo zbog jakih vetrova koji su duvali na Kejp Kanaveral kosmodromu u Floridi. Prvi plaćeni tovar koji je Falkon poneo u orbitu je Arabsat-6A, telekomunikacioni satelit u vlasništvu operatera iz Saudijske Arabije.

Nakon uspešnog lansiranja, dva spoljna bustera su se prva vratila na Floridu, i u perfektnoj koreografiji simultano sletela na predviđenu platformu.

Ovaj ples sofisticirane tehnologije, koja je donela revoluciju u astronautici zbog svoje višestruke namene i mogućnosti recikliranja iskorišćenih bustera, proizveo je lavinu entuzijazma i aplauza velikog broja posmatrača koji su lansiranje posmatrali iz okoline. Ni zaposleni u SpaceX nisu skrivali oduševljenje.

Međutim, pravi test je bilo sletanje centralnog jezgra na platformu u Atlantskom okeanu imena Of Course I Still Love You (Naravno da te još uvek volim), koje je na prvom Falkon Hevi letu bilo neuspešno i kojom prilikom je jezgro izgubljeno.

Ovog puta, besprekorna misija je krunisana perfektno koordinisanim sletanjem, i SpaceX je dobio nazad sva tri bustera, koja će ponovo koristiti u narednim misijama.

Falkon Hevi je svoje prvo test putovanje obavio uspešno pre svega četrnaest meseci. Tom prilikom je na sebi poneo sada već legendarnog crvenog Teslu, lični automobil Ilona Muska, i njegovog „vozača“ Starmana, koji se trenutno nalaze na svojoj interplanetarnoj trajektoriji. Jedina negativna strana čitave misije bilo je izgubljeno centralno jezgro rakete.

Falkon Hevi je opisan kao trenutno najmoćnija raketa na svetu. Sa svojih 70 metara dužine, u pitanju je dvostepeno vozilo čija su dva spoljna bustera na tečno gorivo zapravo prvi stepeni Falkon 9 rakete.

Zajedno sa svojim centralnim busterom, u stanju su da u nisku Zemljinu orbitu ponesu 63.800 kilograma tereta, a 26.700 kilograma u geosinhronu.

Sa serijom uspešnih komercijalnih misija za pojasom, čini se da ništa ne stoji na putu Ilonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX u dobu koje je pred nama, a u kome će sasvim izvesno svemirskom scenom dominirati privatne kompanije.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *