Nasin rover Perseverance uspešno sleteo na Mars (VIDEO)

Nasin rover uspešno sleteo na Mars Foto: NASA

Kosmodrom vam ponosno predstavlja novu video rubriku, nastalu u saradnji sa YouTube kanalom Gravitacioni manevar. U duhu aktuelnosti, prvi video vas informiše o Nasinom roveru Istrajnost, koji se nedavno uspešno spustio na Mars.

Pogledajte ovaj informativni i naučnopopularni video na srpskom jeziku, a kompletan, transkibovani sadržaj pročitajte u tekstualnom formatu ispod.

Pratite Gravitacioni manevar na ovom linku.

Perseverans je Nasin rover veličine automobila, koji je dizajniran da istražuje površinu Marsa, i uspešno je sleteo na Mars 18. februara 2021. godine, na lokaciji koja se zove Jezero krater. Ovaj revolucionarni rover je poboljšana verzija uspesnog rovera Curiosity, i na sebi nosi helikopter Ingenuity koji će probati da leti na drugoj planeti.

Dobrodošli na kanal posvecen nauci i astronomiji, Gravitacioni manevar. U ovom videu ćemo videti koji su planovi ovog izuzetnog rovera, i videćemo kako izgleda sletanje na Mars.

NASA je tokom prethodnih decenija inkrementalno razvijala naprednije i kompleksnije misije i rovere ka crvenoj planeti. Počevši od Viking sletača, koji su sleteli na Mars tokom sedamdesetih godina, NASA je tokom devedesetih godina poslala prvi rover, Sojourner, na Mars, u okviru misije Pathfinder.

Ovaj maleni rover je težio samo 11 kg, i bio je veličine kutije za cipele, ali je uspešno funkcionisao na Marsu čak 83 sola, i postavio je temelje za razvoj budućih rovera. Početkom 21. veka, naučnici su razvili znatno kompleksnije rovere, Spirit i Oportjuniti, koji su bili izuzetno uspešni, i Oportjuniti je funkcionisao na Marsu čak 14 godina, što je zaista neverovatan uspeh.

Ovi roveri su težili 185 kilograma, i imali su vise naučnih instrumenata kojima su ispitivali Mars. Nakon njihovih uspešnih misija, NASA je želela da pomeri tehnološke granice sa slanjem jos većeg i kompleksnijeg rovera, i tokom 2012. godine, Curiosity rover je sleteo na Mars. Ovaj rover je znatno veći od svih prethodnih, sa masom od 900 kilograma, i veličinom poput manjeg automobila. Curiosity i dan danas uspešno istražuje ovu planetu, i polako se penje uz planinu Sharp istražujući razne geološke slojeve koji su nataloženi tokom više milijardi godina.

Svi ovi roveri su istraživanjem pronašli naznake da je Mars u prošlosti bio planeta veoma slična našoj, sa prostranim vodenim okeanima i gušćom casinoigre-online.com atmosferom, i svi dokazi ukazuju da je Mars nekada bio izuzetno povoljan za nastanak života.

Perseverance rover, ili Persi, kako ga od milošte zovu njegovi tvorci, predstavlja Nasin najmoderniji, najveći i najambiciozniji rover koji je sleteo na crvenu planetu. Prilikom planiranja ovog rovera, NASA je tradicionalno želela da pomeri granice tehnologije, i ovaj rover ima više naučnih instrumenata od Curiosity rovera, što znači da je teži za skoro 200 kilograma. Rover takođe na sebi ima i helikopter, koji je nazvan Indzinuiti.

Ovaj helikopter je pravi pokazatelj koliko je NASA ambiciozna svemirska agencija, jer tako nešto nikada nije pokušano do sada. Indzinjuiti teži manje od 2 kilograma, i ima dva rotora sa prečnikom od 1.2 metra, koji će morati da rotiraju 2400 puta u minuti, kako bi helikopter leteo u Marsovoj tankoj atmosferi. Ukoliko Indzinjuiti uspe da poleti na Marsu, to će biti prvi let na drugoj planeti, što je zaista neverovatna pomisao. Planirano je da Indzinjuiti poleti minimum 5 puta tokom misije, i da tokom svakog leta preleti maksimalno do 300 metara.

Primarni cilj Perseverans rovera jeste potraga za dokazima postojanja života u dalekoj prošlosti Marsa. Prilikom selekcije mesta za sletanje, pobedila je lokacija koja se zove Jezero krater, koja je izuzetno zanimljiva za naučnike. Ovaj krater ima prečnik od oko 50 kilometara, i na njegovom zapadnom obodu možemo videti rečnu deltu, koja je nastala pre više milijardi godina, kada se voda ulivala u jezero koje je ispunjavalo krater.

Naslage koje su nastale formiranjem ove delte, predstavljaju jedno od najboljih mesta za potragu za fosilima koje su ostavile bakterije I mikrobi, ukoliko su ikada postojali u dalekoj prošlosti Marsa.

Perseverans ima u planu i uzimanje uzoraka tla, koje ce skladištiti u posebnim kanisterima za buduću misiju koja će sleteti na Mars, i uzeti ove uzorke kako bi ih vratila na Zemlju za dalje ispitivanje. Rover na sebi ima 7 naučnih instrumenata.

PIXL, odnosno instrument za ispitivanje tla putem X zraka kroz proces koji se zove Lito-hemija. Spektografskom analizom će moci da se utvrdi od kojih je elemenata sastavljeno tlo Marsa.

RIMFAX je instrument koji će omogućiti radarsko ispitivanje geoloških struktura ispod površine Marsa.

MEDA je skraćenica za analizator dinamične marsove okoline, koji ima u planu da analizira marsovu atmosferu, pritisak, UV zračenje, brzinu vetra, kao i relativnu vlažnost atmosfere.

MOXIE je veoma zanimljiv instrument, koji ima za cilj proizvodnju kiseonika iz ugljendioksida koji se nalazi u atmosferi Marsa. To je prvenstveno tehnološki eksperiment, koji želi da postavi kamen temeljac za buduće ljudske misije na Mars, kroz demonstraciju da je moguće proizvesti kiseonik iz atmosfere ove planete.

SUPERCAM se sastoji iz kamere, dva lasera i četiri spektrometra, pomoću kojih je moguće izvršiti spektrometrijsku analizu tla sa udaljenosti do 12 metara. Laserski zrak isparava stenu na određenoj udaljenosti, a spektrometri analiziraju rezultujuće gasove koji nastaju ovim putem, čime se utvrđuje elementalni sastav stena.

MASTCAM-Z se sastoji iz više kamera, koje ce omogućiti fotografisanje površine Marsa sa neverovatnom preciznošću.

SHERLOC Putem ovog instrumenta, rover ce moći da izvrši Ramanovu spektrometriju tla, čime će naučnici moći da utvrde finu mineralnu strukturu tla u potrazi za organskim materijalima.

Ova skupina instrumenata se snabdeva električnom energijom pomoću radioizotopskog termoelektričnog generatora, koji se nalazi u zadnjem delu rovera, i koji teoretski može da snabdeva rover narednih 15 godina, odnosno do 2036. godine. Pored ovih instrumenata, rover je opremljen sa nekoliko mikrofona, i po prvi put ćemo čuti zvuke sa Marsa.

Rover Perseverance je lansiran 30. jula 2020. godine, i nakon 7 meseci putovanja ka Marsu, pripremao se za sekvencu sletanja koja je popularno nazvana 7 minuta užasa. Pošto se Mars u proseku nalazi 200 miliona kilometara od Zemlje, nemoguće je kontrolisati rover direktno, pošto signalu treba u proseku 7 minuta da stigne od Marsa do Zemlje, i sletanje je moralo da bude potpuno automatizovano.

Predviđena elipsa sletanja je najmanja od svih prethodnih misija koje su poslate na Mars, i ima dimenzije 7 puta 6 km, što je zaista neverovatna preciznost.

Sletanje je podrazumevalo korišćenje toplotnog štita, kako bi letelica usporila sa 20000 km na čas. Prilikom ulaska u atmosferu, raketni motori su aktivirani kako bi se letelica postavila na pravilnu putanju ka mestu sletanja.

Toplotni štit je zatim usporio letelicu do 1600 km na čas, kada je izbačen veliki padobran koji je obezbedio dodatno usporenje. Nakon toga je toplotni štit odbačen, i Persi je otpočeo radarsko snimanje površine, kako bi se pripremio za konačnu fazu sletanja.

Raketni kran sa roverom se odvojio od padobrana, i kada je stigao do 20 metara iznad površine Marsa, rover je spušten pomoću tri kabla do površine. Čim su točkovi dotakli površinu, kablovi koji drže rover su prekinuti eksplozijama, i raketni kran se udaljio i pao je na površinu nekoliko stotina metara dalje.

Sada kada je rover bezbedno na Marsu, naučnici ce provesti neko vreme ispitujuci sisteme na roveru, kako bi se uverili da su svi njegovi elementi u dobrom stanju, i otpočeće planiranje buduće putanje ovog izuzetnog rovera.

Pred ovim roverom je duga i perspektivna misija, i nadamo se da će ispuniti svoj naučni cilj, odnosno da će pronaći dokaze o postojanju zivota u prošlosti Marsa. U maju bi trebalo da mu se pridruži i kineski sletač, koji na sebi nosi rover Tianwen 1, i ukoliko sve bude išlo po planu, imaćemo 3 aktivna rovera na Marsu, što je sjajna vest!

Hvala vam što ste gledali ovaj video i nadam se da ste uživali. Ukoliko vam se dopada video, ostavite lajk i prijavite se na kanal, kako ne biste propustili sledeći video. Veliki pozdrav i vidimo se u sledećem videu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *