NASA pronašla vodenu paru iznad Jupiterovog meseca Evrope

Naučnici iz Nase detektovali su vodena isparenja iznad površine Evrope, Jupiterovog meseca

Ilustracija: Umetnička vizija letelice Clipper, koja će posetiti Evropu tokom 2020-ih, sa Jupiterom u pozadini. NASA/JPL-Caltech

NASA naučnici su po prvi put detektovali vodena isparenja iznad površine Evrope, jednog od četiri čuvena Jupiterova satelita.

Ovaj neobični svet već dugo golica maštu naučnika i drži za verovatno najboljeg kandidata za postojanje vode, a možda i vanzemaljskog života u Sunčevom sistemu.

Prve naznake da Evropa ima vodu su stigle sa oba Vojadžera, 1979. godine, ali tek je letelica Galilej, koja je posetila Jupiterov sistem devedesetih godina, na Zemlju poslala važno otkriće: Evropa je okovana slojem leda ispod kog se nalazi okean slane vode.

I kada naučnici kažu „okovana“, zaista to i misle: po nekim procenama, Evropin led je debeo između 15 i 25 kilometara.

Foto: NASA

Mada je promer Evrope samo četvrti deo Zemljinog, ona ima duplo više vode nego svi okeani na našoj planeti. Ova količina vode svakako predstavlja pravi poligon za hipotetisanje, pa je ovaj ledeni mesec jedan od miljenika kada se priča o kolevkama života van Zemlje.

Po nekima, ipak, debljina leda je glavni kamen spoticanja u teoriji života na Evropi.

NOVIH 20 MESECA OTKRIVENO OKO SATURNA, JUPITER GUBI TITULU REKORDERA PO BROJU PRIRODNIH SATELITA

Naime, okean koji se nalazi ispod tako debelog leda mora biti mračniji od bilo koje pećine, što onemogućava potencijalnu fotosintezu organizama, i definitivno nas onemogućava da uzmemo uzorak vode uz pomoć sonde.

Pa ipak, čak i skeptičniji naučnici se slažu da bi geotermalna toplota Evrope mogla da pomogne živim organizmima da se razviju čak i u mračnim dubinama ledenog Evropinog okeana.

Dokazi o vodi na Evropi, koja je povremeno ispuštana u svemir moćnim gejzirima, nastavljaju da se gomilaju.

Međutim, do sada nismo uspeli da potvrdimo molekule vode u ovim isparenjima.

Tim naučnika koji je detektovao vodenu paru na Evropi, koristio se jednim od najvećih teleskopa na svetu, lociranom na Havajima, W. M. Keck opservatorijom.

POTENCIJALNE KOLEVKE VANZEMALJSKOG ŽIVOTA U SUNČEVOM SISTEMU

Izmerena količina oslobođene vode je dovoljna da napuni olimpijski bazen za svega nekoliko minuta.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne pri potvrđivanju smele ali verovatne teorije da ispod Evropinog leda teče voda, koja je jedan od osnovnih gradivnih elemenata života kakav poznajemo.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *