Letnja škola astronomije: Prijavite se za leto ispunjeno zvezdama

Kosmodrom vam najsrdačnije preporučuje da se prijavite za Letnju školu astronomije, koja se ovog leta održava na Kamenoj gori, i predstavlja fantastičan način da se upoznate sa lepotama noćnog neba. Škola je idealna za početnike i ljubitelje astronomije svih životnih doba

Foto: Envato

 

Ovogodišnja, četrnaesta po redu, Letnja škola astronomije biće održana u selu Kamena Gora (1300m n. v), na istoimenoj planini, oko 20 km jugozapadno od Prijepolja, u periodu od 23. do 31. jula.

Škola je podeljena na nekoliko oblasti u okviru kojih će polaznici biti upoznati sa metodologijom amaterskih astronomskih posmatranja, fizičkim osobinama meteora, planeta, Sunca i malih tela Sunčevog sistema, teleskopima, kao i sa obradom prikupljenog posmatračkog materijala.

Osnovnu delatnost činiće predavanja i posmatranja nebeskih tela i pojava. Predavači su saradnici Narodne opservatorije i Planetarijuma Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

Uz glavni biće organizovan i dodatni program, koji, pored ostalog, uključuje izlete do zanimljivih prirodnih i istorijskih lokaliteta, planinarenje i ciklus projekcija naučno-popularnih dokumentarnih filmova sa astronomskom tematikom.

Najmlađi uzrast polaznika Škole je 11 godina (V razred osnovne škole). Gornja granica uzrasta ne postoji – Škola je namenjena svim zainteresovanim osobama bez obzira na uzrast, obrazovanje ili profesiju.

Učesnici treba da ponesu pribor za pisanje (papir, olovka, šestar, lenjiri, uglomer), digitrone, baterijsku lampu, priručnu apoteku, komplet za prvu pomoć i odeću i obuću prilagođenu boravku noću na planini i pešačenju po planinskom terenu. Učesnici mogu poneti svoju posmatračku opremu (teleskope, dvoglede, kamere i dr).

Polaznici zainteresovani za posmatranje meteora, zbog specifičnog načina posmatranja tog fenomena, treba da ponesu vreću za spavanje sa podloškom.

 

Foto: Envato

Smeštaj

Učesnici Škole će biti smešteni u zaseoku Guvništa, u novosagrađenim drvenim planinskim kućama sa dvokrevetnim sobama sa po jednim kupatilom i toaletom na dve do četiri sobe.

Sobe i kupatila su opremljeni novim nameštajem, wc-šoljama i tuš kabinama sa toplom vodom.

Put

Učesnici Škole do Prijepolja dolaze u sopstvenoj režiji. Zborno mesto i termin okupljanja učesnika je autobuska stanica u Prijepolju, utorak 23. jul, u 12:30.

Prevoz učesnika i stvari od stanice do Kamene Gore i nazad biće posebno organizovan, a cena ovog prevoza nije uključena u cenu pansiona.

Cena

Po osobi: osam punih pansiona (noćenje i tri obroka) – 13 200 dinara.

Uplatu je moguće izvršiti odjednom ili u tri rate od po 4400 dinara: prva do 15. juna, druga do 15. jula i treća na samoj Letnjoj školi.

U cenu nisu uključeni troškovi izleta po okolini – izleti nisu obavezni i biće naplaćivani posebno, na licu mesta.

Prijavljivanje

Lično na Narodnoj opservatoriji ili telefonski (na broj 011-30-32-133) ili slanjem sledećih podataka na e-mail adresu adrb@adrb.org:

  1. Ime i prezime*,
  2. Adresa prebivališta,
  3. Broj fiksnog telefona,
  4. Broj mobilnog telefona,
  5. E-mail adresa*,
  6. Broj lične karte,
  7. JMBG*.

(* – obavezni podaci)

Prijavljenima se smatraju samo oni koji su izvršili uplatu (bar prve rate) u roku od pet (5) dana nakon prijavljivanja. Druga rata mora biti uplaćena najkasnije do 15. jula 2019.

Povraćaja novca nema. (U slučaju odustajanja nakon uplate, sam učesnik mora da obezbedi sebi zamenu.)

Važna napomena

Organizator (AD „Ruđer Bošković”) na sebe prihvata odgovornost za: smeštaj, ishranu i astronomski program. Za sve ostalo odgovornost snose sami učesnici. Učesnici mlađi od 15 godina treba da imaju pratnju punoletne osobe.

Detaljnije informacije o Školi, uplati, smeštaju, programu itd. mogu se dobiti:
putem telefona – 011⁄30–32–133, 064/297–123–9;
putem e-mail-a – adrb@adrb.org

Sa prijavljivanjem treba požuriti jer je broj mesta ograničen.

Detaljan program i fotografije pogledajte na ovom linku.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *