Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

U velikom broju slučajeva, najbolji način za direktnu proveru kredibilnosti informacija su usko stručne edukativne aplikacije. Pouzdane, brze i jednostavne za korišćenje, idealne su kao prva linija odbrane od mora dezinformacija kojima internet često preti da nas zapljusne

Foto: Pixabay
Piše: Marko Veljković
Kosmodrom nije sponzorisan da reklamira niti plaćen da piše o ovim aplikacijama. Tekst je zasnovan isključivo na mišljenju članova redakcije.

Nikada u istoriji ljudske civilizacije nije bilo lakše doći do naučno-edukativne informacije koja nas zanima. U eri modernih mobilnih tehnologija, često mislimo da je dovoljno u pretraživač na mobilnom ukucati, na primer, koliki je vazdušni pritisak na nivou mora ili koji je najudaljeniji objekat koji smo posmatrali u svemiru i rezultati će se odmah pojaviti.

Međutim, problem je upravo u toj velikoj količini informacija. U moru rezultata na guglu je veoma lako izgubiti kompas, i još lakše doći do neproverenog sadržaja upitne naučne vrednosti. Upadanje u crnu rupu teorija zavere je samo jedan klik daleko, ukoliko ne znate kom izvoru da verujete.

U velikom broju slučajeva, najbolji način za direktnu proveru kredibilnosti informacija su usko stručne edukativne aplikacije. Pouzdane, brze i jednostavne za korišćenje, idealne su kao prva linija odbrane od mora dezinformacija kojima internet često preti da nas zapljusne.

 

Foto: Johan Larsson, Flickr

Star Chart

Retko ko je gledao u čisto noćno nebo i ostao ravnodušan pred prizorom beskraja. Mi, u redakciji Kosmodroma, definitivno ne spadamo u tu šačicu odabranih.

Koliko zvezda ima u svemiru? Kako mogu da vidim gde se nalazi večeras Mars? Koje planete u Sunčevom sistemu su posetile robotske letelice sa Zemlje? Koliko je daleko nama najbliža zvezda?

Ukoliko vam ovakva, ali i druga slična pitanja često padaju na pamet, odgovore možete naći u ovoj izvanrednoj besplatnoj aplikaciji. Da stvar bude još bolja, aplikacija zapravo funkcioniše kao virtuelni planetarijum, kojim možete videti raspored zvezda i planeta u svakom trenutku u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. 🤯

Kada aktivirate AR (augmented reality ili proširena realnost) mod, pomeranjem telefona vidite simulirano nebo u određenom tenutku. Takođe, možete isprobati i VR verziju aplikacije, ukoliko imate uslova za korišćenje mobilne “Virtuelne realnosti”.

Ljubitelji astronomije i astrofotografije mogu koristiti upravo ovu opciju za lako pronalaženje planeta, kometa ili sazvežđa. Sa amaterskim teleskopom, običnim dvogledom ili samo parom sopstvenih očiju, uz ovu aplikaciju možete uživati u vedrom noćnom nebu na sasvim nov način.

U osnovnoj, besplatnoj varijanti, na raspologaganju je ceo Sunčev sistem, sva sazvežđa vidljiva golim okom i prošireni zvezdani katalog od čak 15 miliona zvezda. Takođe, u plaćenoj verziji možete dobiti i detaljne podatke o satelitima, kometama, meteorskim rojevima i objektima van Sunčevog sistema.

Posebno zanimljiv deo je Moments in time, gde možete prisustvovati, recimo, čovekovom prvom sletanju na Mesec tokom Apolo 11 misije, trenucima spuštanja Kjuriositi rovera na Mars, ili preletu New Horizons letelice pored Plutona.

Bilo da ste ljubitelj astronomije ili ste samo zaljubljenik u noćno zvezdano nebo, toplo preporučujemo ovu izvrsnu aplikaciju, jer ćete sa njom brzo i lako postati pravi “ekspert” za zvezde.

Aplikacija se nalazi ovde a VR verzija ovde.

Foto: Pixabay

Unit Converter

Ukoliko ste, recimo, inženjer po struci, ova aplikacija je neizbežni deo vašeg pametnog telefona, što svakako ne znači da ona nije dobar alat za svakoga.

Interfejs aplikacije je krajnje jednostravan za korišćenje. Čim uđete u aplikaciju imate četiri oblasti: Basic, Living, Science i Misc, a u okviru svake možete pretvarati jedne merne jedinice u druge.

Tako se, recimo, u Basic delu nalaze jedinice za dužinu, površinu, masu i zapreminu. Na primer, ukoliko želite da vidite koliko kilometara ima u 28 milja, treba samo da ukucate u polju vrednost, i odaberete jedinicu u kojoj je ta vrednost data. U donjem delu ekrana će vam izaći vrednosti u jedinicama svih ostalih jedinica za dužinu – 45.061632 km za naš primer.

Na isti način funkcioniše konverzija i bilo koje druge oblasti koju odaberete. U oblasti Living imate, pored temperature, vremena, brzine, i konverziju novčanih jedinica. Deluje da aplikacija nije idealno ažurna po tom pitanju, pa bi bilo dobro dnevne kurseve proveriti i na drugom mestu.

U naučnom delu postoji konverzija mernih jedinica pritiska, sile, rada i snage. U konačnom segmentu Misc. date su razne merne jedinice – za uglove, digitalne podatke, gorivo i čak kuvanje!

Aplikacija može biti korisna u nebrojeno mnogo slučajeva na dnevnom nivou, naročito ukoliko se nađete na mestu sa drugačijim metričkim sistemom od onog na koji ste navikli. Sa edukativne strane je dobra i u školske svrhe, ukoliko ste đak ili imate đake u kući, a garantovano je da će prilikom rešavanja zadataka uštedeti dosta vremena.

Aplikacija se nalazi ovde.

Foto: Pixabay

Accurate Altimeter

Ukoliko volite planinarenje, trčanje, pešačenje, ili bilo koju aktivnost tokom koje vam je važno da snimate ili samo pratite podatke o svojoj lokaciji i vremenskim uslovima, ova aplikacija je verovatno već našla mesto na vašem telefonu.

Svi moderni mobilni telefoni su opremljeni GPS senzorom, a većina poseduje i senzore okolnog vazdušnog pritiska. U zavisnosti od vaše lokacije i podataka o vazdušnom pritisku, telefon će beležiti vašu elevaciju, tj. koliko ste se tokom kretanja popeli ili spustili, i koliki je vazdušni pritisak.

Ukoliko nemate senzor za vazdušni pritisak, telefon možete podesiti tako da preko Interneta uzima podatke za datu lokaciju. Telefon će to uraditi tako što će se povezati na najbližu hidrometeorološku stanicu.

Takođe, na aplikaciji su prisutni još i brojni podaci o GPS kordinatama, broju satelita koji su iskorišćeni, minimalnoj grešci kordinata i sl. Kao mnogima omiljena opcija stoji mogućnost da direktno iz aplikacije možete zabeležiti fotografije kojima ćete obeležiti vašu “turu”.

Bilo da ste planinar, turista-avanturista, kamiondžija ka dalekim destinacijama ili ste jednostavno samo zaluđeni podacima, ova aplikacija će vam pružiti pregršt zanimljivih informacija i uspomena.

Aplikacija se nalazi ovde.

Foto: Pixabay

Mozaik 3D Interactive

Da li se sećate interaktivnih enciklopedija koje su pre 15 – 20 godina bile hit na PC kompjuterima? Ukoliko je odgovor potvrdan, zamislite sada sve njih upakovane u jednu aplikaciju, i prilagođene modernim tehnologijama. Upravo tako izgleda Mozaik 3D Interactive aplikacija.

Pretragom na Play Store možete odvojeno instalirati tematske komponente svake oblasti koja vas interesuje – od mašinstva, elektronike i anatomije, do arheologije, građevinarstva, arhitekture… Baza “znanja” raste iz dana u dana, a gotovo da nema oblasti koju ne možete da izučite.

“Kako radi mikroskop ili teleskop? Kako izgleda nervni sistem kod čoveka? Kako radi motor sa unutrašnjim sagorevanjem?” Kada odaberete oblast koja vas zanima, dobićete interaktivnu animaciju koju možete premotavati, rotirati, birati određene delove ekrana koji će se zumirati i dobiti detaljne informacije za svaku od njih.

Korisnički interfejs aplikacije je prijemčiv i sve je na dohvat ruke. Animacije su urađene vrhunskim kvalitetom, a ujedno i lepe, jednostavne i pregledne.

Redakcija Kosmodroma je naučnim eksperimentom u kontrolisanim uslovima utvrdila da i deca od šest godina uz ovu aplikaciju mogu da razumeju kako radi raketa ili na koji način se dobija slika na TV-u. 🙃

Svaka interaktivna animacija se može pogledati i na VR-u iz same aplikacije, čime se upotrebna vrednost višestruko uvećava. Ukoliko ste radoznali o svetu oko vas, nekada vam je omiljena knjiga bila 1000 zašto 1000 zato, ili imate školarce u kući, ovu aplikaciju jednostavno morate probati.

Postoji i plaćena verzija koja otključava još više interaktivnih animacija i stručnih informacija, pri čemu može da se koristi i kao ozbiljno sredstvo za pomoć prilikom učenja ili studiranja.

Aplikacija se nalazi  ovde.

Foto: Pixabay

Photomath i MyScript Calculator

“Kada su se matematičari dočepali moje teorije relativnosti, niko više nije mogao da je razume”, rekao je jednom prilikom Albert Ajnštajn. Matematika generalno ima tradiciju najmanje popularnog predmeta u školama i često je bauk od kog se plaše kako deca, tako i odrasli.

Koliko god nekome bila odbojna, matematika je u srži svake prirodno-tehničke nauke i moderna civilizacija ne bi postojala bez nje – pa, barem ne u obliku u kom je danas. Možete da je volite, možete da je ne volite i bežite od nje, kad tad ćete morati da se susretnete sa njom – bilo da ste školarac, ekonomista, student tehničkih nauka, pravnik, student medicine, izučavate teoriju igara ili ste naprosto krenuli u prodavnicu i morate da platite svoj račun.

Aplikacije poput Photomath i MyScript Calculator zapravo mogu da vam olakšaju susret sa matematikom, tako što će vam skratiti postupak dobijanja željenog rezultata. Photomath koristi kameru kako biste uneli jednačinu, izraz ili formulu u aplikaciju, nakon čega će vam automatski dati rešenje i ceo postupak dobijanja rešenja.

Izuzetno je jednostavna za korišćenje, a možda jedina mana je što najbolje radi sa celim brojevima. Bitno je da lepo pišete ili da zadate dobru postavku zadatka – može i u štampanom obliku – a program će uraditi ostalo.

Kod MyScript Calculator, po ekranu pišete prstom, ili touch olovčicom, izraze koji mogu biti i kompleksni – aplikacija će najčešće bez problema automatski prepoznati vaš rukopis i dati vam rešenje.

Njene mane su što ponekad rukopis ne bude prepoznat i što nema opciju prepoznavanja, recimo, funkcija. Za veće izraze će vam svakako biti potreban telefon veće dijagonale ekrana. Zapravo, tablet je možda idealna kombinacija uz MyScript Calculator.

Photomath se nalazi ovde  a MyScript Calculator  ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *