“Ko je ubio Šredingerovu mačku”: Naučnopopularna tribina Instituta za fiziku

U četvrtak, 13. decembra u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, Institut za fiziku u okviru inicijative “Nauka kroz priče” organizuje tribinu “Ko je ubio Šredingerovu mačku”

Foto: Nauka kroz priče

Sledi jedna kvantnomehanička istraga na pretprazničkoj tribini u Velikoj sali SKC. Nakon izuzetno velike posete prethodnih meseci, na tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative “Nauka kroz priče” idemo još dublje u fundamentalna pitanja – otvaramo čuveni slučaj Šredingerove mačke. Istragu o tome da li je mačka živa ili mrtva pokrećemo kroz razgovor u kome učestvuju:

• Dr Marko Vojinović, fizičar, Institut za fiziku u Beogradu
• Dr Slobodan Perović, filozof, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
• Dr Mirko Đorđević, biolog, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”
• Dr Mirjana Đurđević, književnica

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik “Nauke kroz priče”.

Jedan od očeva kvantne fizike, austrijski fizičar Ervin Šredinger smislio je 1935. provokativan misaoni eksperiment koji će postati ne samo kontroverzna ilustracija takozvane kopenhaške interpretacije kvantne mehanike, nego i simbol moderne fizike koja sa uspehom opisuje svet, ali ume da bude sasvim suprotna ljudskoj intuiciji.

Slavni paradoks sa mačkom koja je zatvorena u sanduku i čiji život zavisi od toga da li fenomen merimo ili ne merimo, a svet se menja prema tome kako ga posmatramo, danas dobija sasvim nove obrte.

Tribina “Ko je ubio Šredingerovu mačku” održava se u četvrtak, 13. decembra, u 19 časova. Ulaz u Veliku salu SKC je slobodan.

Istražite više o tribini na ovom linku.

Foto: Nauka kroz priče – pozivnica


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *