Jun 2019. bio je najtopliji u istoriji merenja

Ovaj jun je bio najvreliji u istoriji temperaturnih merenja. Oboreni su rekordi kako u zemljama Evrope, tako i globalno. Zbog klimatskih promena, naučnici upozoravaju na mogućnost sve više sličnih događaja u budućnosti

Foto: Pixabay

 

Ukoliko vam se učinilo da nikada nije bilo toplije nego ovog leta, bili ste u pravu. Najnoviji podaci pokazali su da je protekli jun bio najtopliji u istoriji merenja.

Temperature su u zemljama Evrope bile za čitava 2 stepena Celzijusa iznad proseka za mesec jun. Oboren je čak i globalni rekord – prvi mesec leta je bio za 0.1 stepen topliji od prethodnog planetarnog rekorda koji se desio 2016. godine, tokom snažnog El Ninjo klimatskog događaja.

Toplotni talas koji je proteklih dana zahvatio deo Evrope, a koji je stigao na leđima vrelog i suvog vazduha iz Sahare, doneo je sobom ekstremne temperature koje su lako oborile pređašnji evropski rekord za najtopliji jun iz gotovo mitski tople 1999. godine.

Mapa temperaturnih anomalija u periodu 25-29. juna 2019.
Izvor: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

 

Podatke je obezbedio The Copernicus Climate Change Service (C3S), čija je svrha prikupljanje i plasiranje podataka relevantnih za klimu i klimatske promene. C3S je jedan od šest informacionih servisa roditeljskog programa Copernicus Earth Observation Programme, koji funkcioniše pod okriljem Evropske Unije.

Temperaturna mapa, prikazana dole, koju je Kopernikus izradio na bazi istorijskih podataka, pokazuje koliko je drastično rasla temperatura za period od 25-29. juna tokom prethodnih 30 godina.

U Francuskoj, Nemačkoj, severnoj Španiji i Italiji, Švajcarskoj, Austriji i Češkoj, poslednjih 5 dana juna bili su od 6 do 10 stepeni topliji od očekivane normale.

 

Prosečne temperature u Celzijusima za Evropu (gore) i svet (dole), za period između 1979. i 2019. u poređenju sa prosečnim vrednostima za period 1981-2010. Jun 2019. je pojačan crvenom bojom.
Podaci: ERA5
Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

 

Mada nije lako direktno dovesti u vezu klimatske promene i ovakve temperaturne eskalacije, naučnici upozoravaju da je u godinama koje dolaze pred nama sve više ovakvih klimatskih događaja.

Jean-Noël Thépaut, koji je na čelu C3S projekta, zaključuje: „Mada su lokalne temperature mogle biti više ili niže od prognoziranih, naši podaci pokazuju da je temperatura u jugozapadnom delu Evrope tokom poslednjih dana juna bila neobično visoka. Iako je ovo bilo netipično, verovatno ćemo u budućnosti viđati više ovakvih događaja, zahvaljujući klimatskim promenama.“

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *