Istorijski let Zmaja: Privatna kompanija SpaceX je poslala ljude u orbitu

Screenshot sa NASA prenosa lansiranja

Danas su Nasa (NASA) i privatna kompanija Spejseks (SpaceX) pisali istoriju. Nakon gotovo čitave decenije, Amerika ponovo šalje astronaute sa američkog tla, američkom raketom.

Istom prilikom, po prvi put u istoriji, privatna kompanija je poslala ljude u orbitu, i na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde bi dvojica astronauta trebalo da stignu sutra.

Nakon otkazivanja prvog pokušaja lansiranja 3 dana ranije, koje je pomereno zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji su vladali nebom iznad Svemirskog centra Kenedi na Floridi, drugi pokušaj je bio u potpunosti uspešan.

Lansiranje se odigralo 30. maja, u 22:37 po lokalnom vremenu. Tom prilikom, svemirski brod privatne kompanije Spejseks (SpaceX), Crew Dragon, poslao je američke astronaute Boba Benkena i Daga Harlija u orbitu.

Gotovo deceniju nakon što je penzionisala svoje kultne spejs šatlove, Amerika je konačno ponovo dostigla aeronautičku nezavisnost i uspešno lansirala dvojicu astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, sa američkog tla.

Screenshot sa NASA prenosa lansiranja

Nakon prvobitnog rizika koji su predstavljali vremenski uslovi, zadovoljeni su svi bezbednosni kriterijumi, i lansiranje je izvedeno pri optimalnim uslovima.

Moćna raketa, Falkon 9 (Falcon 9), zagrmela je sa čuvenog lansirnog kompleksa 39-A Kenedi svemirskog centra. U nosu rakete je bio“Zmaj” (Crew Dragon), Spejseksov svemirski brod nove generacije.

U njemu, putnici će putovati oko19 sati do svoje destinacije – Međunarodne svemirske stanice. Stanica i brod će se spojiti u seriji komplikovanih tehničkih koraka, a Dragon će na svom novom odredištu ostati oko 120 dana, pre povratka na Zemlju.

Prvi stepen Falkona je, kao i do sada, nakon lansiranja nastavio fazu deorbitiranja i mekog prizemljenja na brod-dron Of Course i Still Love You (Naravno da te još uvek volim) u Atlanskom okeanu.

Prizemljenja Spejseksovih raketa su uvek izuzetno uživanje za gledati. Međutim, i ovog puta, signal je nestao baš tokom najuzbudljivijeg dela. Kako se to  često dešava, jasno je da SpaceX ne želi da gledamo potencijalno neuspešno prizemljenje.

Kosmodrom će vas obaveštavati o daljem razvoju misije.1 thought on “Istorijski let Zmaja: Privatna kompanija SpaceX je poslala ljude u orbitu”

  • Veliki dan, SAD su ponovo lider u svemirskoj tehnologiji.Sve čestitke NASA i SpaceX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *