Ilon Mask predstavio novi Starship, letelicu koja će ljude nositi širom Sunčevog sistema

Ilon Mask je otkrio detalje vezane za prototip letelice Starship, koja će, jednom završena, biti najmoćnija raketa u istoriji koja će nositi 100 ljudi na bilo koju lokaciju u Sunčevom sistemu. Prvi letovi u svemir sa ljudskom posadom najavljeni za godinu dana

Starship na SpaceX lansirnom postrojenju, selo Boka Čika, Teksas
Foto: SpaceX

 

Ilon Mask ima svemirski brod i ne plaši se da ga upotrebi.

Pre nekoliko sati, stojeći pored 118 metara visoke grdosije zvane Starship, koja kao da je izašla iz kakvog SF filma iz pedesetih godina, u lansirnom postrojenju u selu Boka Čika u Teksasu, CEO kompanije SpaceX je ponovo, u svom prepoznatljivom stilu, obećao da su nam interplanetarna putovanja na dohvat ruke.

Poznat po svojim izuzetno optimističnim i ambicioznim, najčešće debelo probijanim rokovima, Mask je ažurirao javnost gladnu informacija po pitanju razvoja čuvenog projekta Starship.

Tačno 11 godina od lansiranja svoje prve uspešne svemirske misije, SpaceX je ilustrativno postavio novi prototip Starship letelice pored svoje prve, u ovom kontekstu – komično male Falkon 1 rakete.

Od tada, kompanija je izvela 78 lansiranja, i razvila prvi svetski sistem višekratnih raketa i letelica, sposobnih da vrše letove u orbitu, vrate se na Zemlju, i lete ponovo. Starship će biti kruna ovih napora.

Šta je Starship?

“Zvezdani brod” je velika, dugo-potezna letelica, sposobna da na bilo koju lokaciju u Sunčevom sistemu ponese 100 putnika i/ili preko 100 tona tereta.

Po Maskovim rečima, postoji samo jedan način da se brzo i efikasno napravi baza na Mesecu i samoodrživi gradovi na Marsu, a taj način je Starship. Jednom završena, nova verzija ove dvostepene letelice biće najmoćnija raketa u istoriji.

SpaceX trenutno koristi dve rakete – Falcon 9 i Falcon Heavy, koji suštinski nije ništa više od Falkona 9 na koji su zakačena još dva Falkon 9 bustera. Svaki buster ima po 9 Merlin motora. Ni jedna ni druga raketa nisu dovoljno moćne da ponesu Starship, i na njemu ljude, na Mars.

Prvi stepen Starship letelice biće inovativni Super Heavy buster, koji će činiti novi Raptor motori. Na busteru će biti mesta za 37 Raptora, mada će njihov broj moći da varira od leta do leta. Mask očekuje da će svaka misija koristiti bar 24.

Drugi stepen letelice, koji će nositi ljude i tovar, imaće svojih 6 zasebnih motora.

Ono što je najvažnije – i letelica i motori će moći da se koristi neograničeno mnogo puta.

U SpaceX se nadaju da će prvi suborbitalni let biti sproveden već u naredna dva meseca, da će se testiranje u orbiti desiti za oko šest meseci, a da će Starship putnike poneti u svemir tokom 2020.

Ambiciozni rokovi nisu nikakva novost za Ilona Maska. Međutim, ovaj inovator se čvrsto oslanja na svoju politiku pojednostavljivanja, svođenja dizajna na minimum i uštede resursa. Smatra da će ovaj stil poslovanja pomoći u razumnom dostizanju datih rokova.

Jedan od prvih putnika ovog fantastičnog vozila biće japanski milijarder Yusaku Maezawa, koji je za sebe i nekoliko umetnika rezervisao put na Mesec već u 2020.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *